Национална стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Синдикатите във Франция организират днес национална стачка и протести срещу планираната пенсионна реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, съобщава агенция Ройтерс.

Влаковете ще спрат, училищата ще бъдат затворени, а работата на предприятията ще бъде нарушена заради стачката.

Проучванията на общественото мнение показват, че френските гласоподаватели с огромно мнозинство отхвърлят реформата, която правителството определя като жизненоважна, за да предпази пенсионната система от фалит.

На карта е заложен реформаторският авторитет на Макрон, както у дома, така и сред колегите му в ЕС, както и поддържането на контрол върху публичните разходи, отбелязва Ройтерс.

Преместването на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17.7 млрд. евро годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г., според изчисленията на Министерството на труда.

Профсъюзите твърдят, че има и други начини да се осигури жизнеспособност на пенсионната система.

Говорителят на правителството Оливие Веран призова работниците да не парализират страната и каза, че правителството е спокойно и решително.

Профсъюзите заявиха, че това е само началото и ще последват още стачки и протести.

Реформата все още не е приета от парламента, където Макрон загуби абсолютното си мнозинство, но се надява да прокара промените с подкрепата на консерваторите.

Междувременно Макрон и няколко от неговите министри ще бъдат днес в Барселона за среща с испанското правителство.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy