Началникът на генералния щаб поема командването на руската „специалната операция“ в Украйна

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен днес от министъра на отбраната Сергей Шойгу за командващ „специалната военна операция“ в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

То съобщи днес в изявление, че „за командващ Обединената групировка войски (сили) (в зоната на „специалната военна операция“ в Украйна) е назначен началникът на генералния щаб (на руските въоръжени сили) армейски генерал Валерий Герасимов. Негови заместници са: главнокомандващият Въздушно-космическите сили армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият Сухопътни войски армейски генерал Олег Салюков и заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Алексей Ким.“

Решението за „повишаване равнището на ръководство на операцията” се обяснява с „разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)“.

През октомври миналата година за командващ Обединената групировка войски в района на руската „специална военна операция“ в Украйна бе назначен Сергей Суровикин, който от 2017 г. е главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, припомня ТАСС.

Поредната смяна в командването на руските войски в Украйна идва повече от 10 месеца след началото на инвазията на 24 февруари миналата година, на фона на ожесточените сражения за градовете Бахмут и Соледар в източната Донецка област след поредица руски военни неуспехи в последно време, включително загубата на Херсон през ноември.

Суровикин, наричан „Генерал Армагедон“, тъй като има репутацията на безмилостен военен заради действията си като командващ руските сили в Сирия, пое командването на „специалната военна операция“ през октомври в деня на взривяването на Кримския мост. Назначението му бе предшествано от поредица успешни украински контраофанзиви, които обърнаха хода на конфликта, посочва Ройтерс.

Франс прес припомня, че именно Суровикин е предложил и организирал руското отстъпление от Херсон през ноември, което бе тежък удар за Кремъл. Оттогава фронтът като цяло се стабилизира. Сега Суровикин ще остане заместник на Герасимов.

Според руското независимо издание Meduza Суровикин е привърженик на масирани ракетни атаки срещу инфраструктура, включително цивилна.

Под командването на Суровикин руските войски наистина започнаха систематично да обстрелват украинската енергийна инфраструктура. Въпреки тези атаки, през ноември, по предложение на Суровикин, руските войски напуснаха Херсон, който беше превзет в началото на войната. Генералът, който обяви това „трудно“ решение преди време, каза, че то ще спаси живота на руските войници. Освен това, под ръководството на Суровикин, в нощта на 1 януари беше атакувана базата на руските военни в град Макеевка в анексираната ДНР. В резултат на удара само по официални данни на руското военно ведомство са загинали 89 души (според изявленията на украинската страна броят на загиналите е стотици). Преди това Министерството на отбраната на Руската федерация не признаваше толкова големи загуби в резултат на един удар.

Началникът на руския генерален щаб е подложен на остри критики от руски блогъри, подкрепящи войната, заради многобройните неуспехи на бойното поле по време на кампанията, която Кремъл очакваше да приключи за кратко време, отбелязва Ройтерс.

Meduza пише, че Валери Герасимов и други руски генерали бяха критикувани за пораженията в Украйна. Критики дойдоха от руски провоенни телеграм канали, както и от ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров и ЧВК Вагнер, която се стреми да се представи като много по-боеспособно формирование от редовната руска армия. В края на декември наемници от ЧВК се обърнаха публично към Герасимов, като го нарекоха „проклет дявол“ и го обвиниха за липсата на снаряди. „Воюваме срещу цялата украинска армия край Бахмут, къде сте? Помогнете ни най-после!“, заявиха те. Обратно, Суровикин получи похвали от създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

В началото на декември се появиха слухове за оставката на Герасимов, който оглавява Генералния щаб на руските въоръжени сили от 2012 г. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков опроверга тези слухове. През втората половина на декември Герасимов за първи път от много време проведе публично събитие – брифинг за чуждестранни военни аташета. Американският институт за изучаване на войната предположи, че по този начин Кремъл се опитва да оправдае цената на нахлуването в Украйна, да обедини поддръжниците си, а също така да представи Герасимов като „друга фигура, отговорна за войната“, пише Meduza.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy