На мода е кражбата на ток за гледане на марихуана

След модата на копаенето на криптовалута с откраднат ток директно от мрежата или от трафопост, която бе засечена в края на 2019 г., сега има нов тренд и електромери се манипулират заради отглеждане на марихуана, тъй като за домашните наркооражнерии трябва много ток. Това сочат данните на ЕРМ Запад за разкритите кражби на ток през 2022 г., обявени от мрежовия оператор на Западна България във вторник.

Извършени в периода са 95 000 проверки, което е с близо 40% повече спрямо 2021 г. Над 200 екипа работят непрекъснато, включително в малките часове на денонощието, както и през празничните и почивните дни. Активните проверки ще продължат и през предстоящите коледни и новогодишни празници.

От януари 2022 г. до момента е дотаксувана електроенергия в размер на над 22 млн. киловатчаса – повече от потреблението на град като Перник за два месеца.

Общо 86% от незаконното потребление се извършва от домакинства, а 14% – от стопански клиенти, но въпреки това количеството на открадната електроенергия на двете групи е почти равно заради по-голямата консумация на бизнеса.

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в следните сектори – ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

Последният голям случай е от 13 декември, когато екипи на компанията откриват поредна манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир. Проверката е извършена със служители на МВР и работата е продължила и по тъмно при изключително тежки условия, за да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия и възстановено правилното измерване.

Друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1.4 млн. киловатчаса, съобщават от компанията.

Тя отбелязва, че използва различни начини за откриване на кражбите на електроенергия. Извършва се охрана в селища с рискови потребители, монтират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или отделни части. Освен това се прави реконструкция на мрежите, за да се ограничат възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях. Дружеството извършва непрекъснат мониторинг на технологичния разход и балансово мерене, за да установи дали няма необичайно високи нива на нерегламентирано потребление.

Независимо че финансово щетите се покриват от електроразпределителното дружество, кражбите на електроенергия вредят на всички коректни потребители, защото нарушават качеството на предоставяната услуга, водят до повреди на съоръжения и прекъсвания на електрозахранването и ниско напрежение за изрядните потребители, заявява мрежовият оператор.

Той припомня, че решение на енергийния регулатор от 1 юли 2022 г. цената за технологичен разход, по която се дотаксуват некоректните потребители за три месеца назад от момента на разкриване на злоупотребата, скочи тройно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy