На руските войски е наредено да „напредват в повече сектори“ на фронта

На войските на Владимир Путин е наредено да „напредват в повече сектори“, но не успяват да постигнат сериозен пробив на украинската фронтова линия, заявиха британски висши военни, цитирани от ДПА.

Министерството на отбраната на Великобритания днес заяви, че руските сили „не са концентрирали достатъчно настъпателна бойна мощ“ по нито една ос, за да „постигнат решителен ефект“.

Според оценката на разузнаването на ведомството наемниците от частната военна компания „Вагнер“ вероятно са постигнали „още някои дребни успехи“ в северните покрайнини на оспорвания град Бахмут. Украинската отбрана в района продължава, а руското настъпление на юг „вероятно е постигнало известен напредък“, се казва още в изявлението.

Според министерството по на север, по направлението Сватово-Кременная, руските сили продължават настъпателните действия, но в „твърде малък мащаб, за да постигнат значителен пробив“.

„Като цяло настоящата оперативна картина предполага, че руските сили получават заповеди за настъпление в повече сектори, но не са концентрирали достатъчно настъпателна бойна сила по нито една ос, за да постигнат решителен ефект“, заяви британското ведомство.

Източници смятат, че пролетната офанзива на руския президент може и да не започне едновременно по цялата фронтова линия. Въпреки това използването на наборници по време на засилените военни действия в определени райони може да има за цел да подложи на изпитание слабите места в украинската позиция.

Критичен момент в развитието на войната

С наближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна американски официални лица заявяват пред украинските лидери, че са изправени пред критичен момент в развитието на войната, като увеличават натиска върху Киев да постигне значителни успехи на бойното поле, докато оръжията и помощта от САЩ и техните съюзници се увеличават, пише днес в. „Вашингтон пост“.

Предвижданата от експерти руска офанзива във връзка с приближаването на първата годишнина от началото на войната в Украйна е в ход, което е видно от тежкия артилерийски обстрел, на който руските сили подлагат град Бахмут, посочва в. „Индипендънт“.

„Градът, предградията на града, целият периметър и по същество цялото направление Бахмут и Костянтиновка са подложени на безумен, хаотичен обстрел“, заяви снощи Володимир Назаренко, заместник-командир на украинския батальон „Свобода“. Украинските военни съобщиха, че 16 селища в района на Бахмут също са били подложени на тежък артилерийски обстрел.

Украйна е изправена пред болезнен избор, докато Русия затяга хватката върху Бахмут, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“. Русия се е съсредоточила върху превземането на източния град, с което да вдъхне нови сили на продължаващата вече почти година инвазия, отбелязва вестникът.

Това става в момент, когато ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че дългоочакваната нова офанзива на Москва в Украйна вече е започнала, дни преди да се навърши една година от началото на войната.

„Не виждаме никакви признаци [руският] президент Путин да се готви за мир (…) Това, което виждаме, е, че президентът Путин и Русия все още искат да контролират Украйна“, заяви вчера пред репортери генералният секретар на НАТО.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби упрекна Путин, че взема лоши решения.

„Руската армия все още изпитва трудности. Те не са се справили с проблемите. И това се потвърждава от факта, че той продължава да сменя генерали така, както аз си сменям чорапите“, каза той.

Президентът Володимир Зеленски се опита да повдигне бойния дух на украинските войници, изказвайки им благодарност за това, че са „попречили на окупаторите да обкръжат Бахмут“. Превземането на Бахмут ще даде на Русия нова опорна точка в Донецкия регион и ще представлява рядка победа след месеци на неуспехи, отбелязват коментатори.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy