На 15-ия опит Маккарти бе избран за председател на американския Конгрес

Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес.

Вотът се състоя в ранните часове на деня след общо 14 неуспешни опита по-рано тази нощ и в предходните няколко дни, предадоха световните агенции.

Така се сложи край на един процес, белязан докрай от много силни напрежения в редиците на републиканците.

След преговори групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от 160 години насам криза в Конгреса.

Новият председател на Камарата на представителите – 57-годишният Маккарти, е конгресмен от Калифорния.

Изборът му стана възможен след като 15-ет от около 20-те въздържали се в петък конгресмени промениха вота си, за да го подкрепят, но шестима твърдоглави дисиденти останаха.

След 13-тото гласуване, когато долната камара на Конгреса прекъсна работа до 22 часа в петък централноевропейско време (3 часа по Гринуич), г-н Маккарти заяви пред репортери: „Ще събера гласовете“.

Сред инакомислещите бяха членове на Групата на свободата в Камарата на представителите, които твърдят, че Маккарти не е достатъчно консервативен, за да ги ръководи, докато те работят за спъване на програмата на президента демократ Джо Байдън.

Конгресменът Скот Пери от Пенсилвания заяви в Туитър, че дава подкрепата си за Маккарти, след като 11 пъти е гласувал против него. „Намираме се в преломен момент“, каза той.

Двама републиканци, които пропуснаха да гласуват по-рано днес, отлетяха обратно за Вашингтон, за да дадат своя глас за Маккарти.

Той предложи различни отстъпки на бунтовниците, включително място във влиятелната комисия по правилата, която определя условията за обсъждане на законодателството в камарата.

Маккарти се съгласи да намали прага за предизвикване на гласуване за освобождаване на председателя на Камарата на представителите до само един член на Камарата, което доведе до възможността републиканската коалиция лесно да се разпадне отново дори след неговата победа.

От 1860 г. насам, когато съюзът на Съединените щати се разпада заради въпроса за робството, долната камара на Конгреса не е гласувала повече от девет пъти за избор на председател. Тогава са били необходими 44 кръга от гласувания.

Председателят на Камарата на представителите е вторият по ред след президентския пост и този на вицепрезидента Камала Харис. Те определят дневния ред в Камарата на представителите и без тях там не може да се извършва никаква законодателна дейност.

През ноември републиканците спечелиха Камарата на представителите с крехката разлика от 222 на 212 гласа. Демократите запазиха контрола си върху Сената.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy