„Недостатъчен контрол на всички нива“ откри проверката за разменените бебета в „Шейново“

Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, което агенция „Медицински надзор“откри във Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново” по случая с разменените бебета. Това съобщи директорът на Агенция „Медицински надзор“ проф. д-р Росен Коларов в понеделник. Основната отговорност за ситуацията с размяната на бебетата е на изписващата акушерка, началника на отделението по неонатология, както и главната акушерка, е констатирала проверката.

За размяната на две бебета в „Шейново“ се разбра през декември миналата година, повече от два месеца след раждането на децата. Вътрешната проверка на самата болница откри, че размяната е станала още при първото им даване на майките. Преди дни стана ясно, че след втори ДНК тест двете майки са дали принципно съгласие да си разменят бебетата. 

Проверката на „Медицински надзор“ в болницата е извършена в периода между 21.12.22г. и 04.01.23 г. От агенцията, обаче, изнесоха само най-общи данни за нарушенията, без много конкретика. Причината е, че към момента тече проверка и от прокуратурата, а актовете тепърва ще се прецизират.

Според проверяващите става въпрос за „пропуски, неточности и неспазване на изисквания в нормативната уредба“, за които ще бъдат съставени актове и ще бъдат издадени задължителни предписания. Резултатите от проверката са изпратени и на прокуратурата. Съставянето на самите актове може да отнеме до три месеца.
 

„Някъде не е установен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса, когато се дава детето на майката, гривничките пак трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде на финала не е направена тази сверка. Безспорно има и човешка грешка“, коментира Коларов.

Според Оля Василева, държавен инспектор в агенцията, която е участвала в проверката,  при изписването не са сравнени номерата на гривничките на майката и бебето. „Трябвало е да ги сравни изписващата акушерка”, обясни тя. Нарушения са извършили и началника на отделението по неонатология, както и главната акушерка в „Шейново“.

На една от родилките неправомерно са били взети пари за избор на екип – 900 лева. Това не е трябвало да се случва, тъй като родилката е приета в болницата в условия на спешност. Това нарушение няма отношение към случая с размяната на бебетата, но е било констатирано от проверяващите и болницата ще понесе санкция и за него.  

Коларов съобщи още, че по нареждане на здравния министър са започнали проверки във всички акушеро-гинекологични отделения в страната. Ще бъдат оценявани редът за прием на родилките, както и този за обслужване и изписване на новородените.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy