Немските газохранилища остават 2/3 пълни след зимата

Газохранилищата в Германия вероятно ще останат пълни до две трети от капацитета си в края на зимата въпреки енергийната криза, според оценки на индустрията, цитирани от ДПА и БТА във вторник.

Очакванията са в края на април газохранилищата да бъдат запълнени до 65 на сто от капацитета си, ако температурите дотогава останат в „рамките на нормалното“, съобщава Асоциацията на газовите и водородни хранилища, в която членуват 14 компании, владеещи 90 на сто от германските хранилища.

Това би било значително над нивата от 2022 г. В края на март газохранилищата в Германия бяха пълни на 26 на сто, а в края на април – 35 на сто. В момента запълнеността им е на около 91 на сто.

От началото на руската инвазия в Украйна германското правителство зове гражданите на страната да пестят енергия и същевременно търси алтернативи на руския газ.

Комбинацията от двете мерки, подпомогната от топлото време, дава резултат и страната ще мина безпроблемно през зимата, посочва ДПА.

Дори и температурите през следващите три месеца да паднат драстично до недостиг на газ няма да се стигне, отбелязва асоциацията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy