Неработещият тунел „Железница“ – поглед отвътре (галерия)

Новопостроеният с европейски пари тунел „Железница“, който не работи заради свлачища от двете му страни, беше инспектиран от представители на Европейския център за транспортни политики.
Лично председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Венцислав Ангелов им показа системите за безопасност в тунела на автомагистрала „Струма“. В края на януари за съоръжението бе подписан Акт 15 за завършване на строителните работи, съобщи АПИ.
„Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка е около 2 километра. Съоръжението е с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н.
Чрез симулация на различни ситуации, които биха могли да възникнат в тунела, на представителите от неправителствената организация бяха показани как работят вентилационните системите при задимяване, интензивен трафик и т. н. Както и как шофьорите ще могат да подадат сигнал от аварийните SOS кабини в случай на инцидент.
Разгледани бяха и напречните връзки между двете тръби, които ще са за евакуация при тежка катастрофа.
Тунел „Железница“ има 2 напречни връзки за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини, и 4 за пешеходци.
На представителите от неправителствената организация бе показана и хеликоптерната площадка, която е след тунела, пътувайки от София към Кулата. За първи път на инфраструктурен обект е изградено подобно съоръжение с цел да се осигури възможност за кацане на медицински хеликоптери за бърза реакция в случай на тежък инцидент в региона.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy