Нетаняху: Израел не се стреми да окупира Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната си срещу „Хамас“, но „заслужаваща доверие сила“ ще бъде необходима да влезе в палестинския анклав, ако е необходимо, за да се предотврати появата на заплахи от войнстващи групировки, предаде Ройтерс.

Казаното от Нетаняху тази седмица предполага, че Израел ще бъде отговорен за сигурността в Газа за неопределено време, което предизвика отпор от страна на САЩ, основният съюзник на Израел.

Вашингтон заяви, че ще се противопостави на израелската следвоенна окупация на Газа, където Израел извършва бомбардировки с цел унищожаване на лидерите на „Хамас“, след като бойци на групировката нападнаха южните израелски общини на 7 октомври, при което убиха 1 400 души.

В четвъртък Нетаняху заяви пред американската телевизия Фокс нюз: „Ние не се стремим да завладеем Газа, не се стремим да окупираме Газа и не се стремим да управляваме Газа.“

Израелският премиер посочи, че едно гражданско правителство ще трябва да поеме Газа, но че Израел трябва да е уверен, че атака като тази от 7 октомври няма да се повтори.

„Така че трябва да разполагаме с надеждна сила, която, ако е необходимо, ще влезе в Газа и ще убие убийците. Защото това е, което ще предотврати повторната поява на нещо, подобно на „Хамас““, каза Нетаняху.

Израелските бомбардировки на Газа са отнели живота на повече от 10 800 палестинци по данни на здравните служители в Газа.

Нетаняху заяви още, че след войната „това, което трябва да видим, е Газа да бъде демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена.“

Властите в Газа твърдят, че три болници са били подложени на израелски атаки

Представители на властите в Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари по или близо до най-малко три болници, което допълнително е подчертало критичното положение на здравната система в палестинският анклав в момент, когато се опитва да се справи с хилядите ранени или разселени хора в Газа, предаде Ройтерс.

„Израелските окупационни сили нанесоха едновременни удари по няколко болници през последните часове“, съобщи говорителят на министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра пред телевизия „Ал Джазира“.

Сред посочените медицински заведения е най-голямата болница в Газа „Аш Шифа“, където според Израел „Хамас“ е скрил командни центрове и тунели, което „Хамас“ отрича. Кидра заяви, че Израел е взел на прицел двора на медицинския комплекс в град Газа и там имало жертви, но не предостави подробности.

Израелските военни не коментираха веднага информацията на Кидра, която Ройтерс не можа да провери през независим източник.

Болниците в Газа се борят да се грижат за жертвите на продължаващата повече от месец израелска военна кампания, чиято цел е да унищожи палестинската войнствена групировка „Хамас“, докато медицинските консумативи, питейната вода и горивото за захранване на генераторите са на изчерпване.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят или поради бомбардировките или от липсата на гориво.

Палестинските медии публикуваха днес видеоматериал от „Аш Шифа“, в което се виждат последиците от израелска бомбардировка на паркинг, където са намерили подслон разселени палестинци. До тялото на мъж , който е поставен на носилка, се вижда локва кръв, посочва Ройтерс.

Локални паузи

Малко преди палестинските власти да заявят, че тази нощ Израел е нанесъл въздушни удари по най-малко три болници в ивицата Газа, Тел Авив каза, че е съгласен на „тактически локални паузи“ в офанзивата си срещу „Хамас“.

От неделя насам десетки хиляди палестинци се насочиха на юг в масово изселване, преминавайки с вдигнати ръце покрай израелски военни части пише в. „Вашингтон пост“. Високопоставен служител от американското правителство изчисли, че около 250 000 цивилни остават в северната част на ивицата Газа, където израелските войски напредват квартал по квартал в уличните боеве срещу „Хамас“. Същевременно израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) нанасят въздушни удари, за да изтласкат бойците от подземните тунели, отбелязва изданието.

Решението за паузите в израелските атаки е резултат от продължилите усилия на американското правителство да накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да предприеме действия за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа. То беше постигнато в момент, в който шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна в Доха с ръководителя на „Мосад“ Давид Барнеа и с високопоставени служители от правителството на Катар, припомня „Вашингтон пост“.

Дейвид Сатърфийлд, когото Байдън назначи за свой специален пратеник по хуманитарните въпроси в Близкия изток малко след нападението на „Хамас“ в Южен Израел, вчера заяви пред журналисти, че въпреки постигнатия напредък продължава да има реална нужда от храна и медицински консумативи. „Искам да отбележа, че само преди две три седмици започнахме от нулата… До момента сме увеличили помощта до около 100 камиона с хуманитарна помощ на ден“, посочи Сатърфийлд. Той обаче допълни, че е „необходимо много повече“ и че „минималната хуманитарна помощ, нужна за оцеляване, възлиза на 150 камиона“, пише още в. „Вашингтон пост“.

Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA) заяви, че е успяла да достави втора пратка с „така необходимите спешни медицински консумативи и лекарства“ за болницата „Аш Шифа“, която е най-голямата на територията на анклава. Тя се намира в центъра на град Газа, като в района ѝ се водят ожесточени боеве. Израел заяви, че възнамерява да поеме контрола върху „Аш Шифа“, тъй като болницата е инфилтрирана от бойци от „Хамас“ и под нея има подземна мрежа от тунели. „Хамас“ отрича тези твърдения.

Много палестинци са потърсили убежище в „Аш Шифа“, а също и в болницата „Ал Кудс“, където вчера се водеха сухопътни сражения, съпроводени от израелски въздушни удари, пише в днешния си брой британският в. „Гардиън“. Д-р Гасан Абу Ситах, пластичен и реконструктивен хирург, чиято практика е базирана в Лондон, разказа, че вчера е посетил „Аш Шифа“ и е видял, че 60 % от операционните зали са били принудени да спрат работа поради липса на гориво за генераторите. Той допълни, че „Аш Шифа“ се е превърнала в бежански лагер, в който хиляди хора се подслоняват в палатки. Лекарят описа напредващата израелска сухопътна операция като „озадачаваща и странна“, като се има предвид, че цивилните търсят убежище, включително в болничните стаи. „Към „Аш Шифа“ се стичат все повече вътрешно разселени хора… Едва има място за линейките“, допълни д-р Абу Ситах той пред британския вестник.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy