Нетаняху се закле за шести път като премиер на Израел

 

За шести път Бенямин Нетаняху оглави правителството на Израел. В четвъртък гой положи клетва в Ксенета като министър-председател.

 

Консервативното коалиционно правителство на Израел се състои от шест десни партии, пет от които са крайно консервативни и религиозни формации.

 

Неговите съюзници включват партиите Религиозен ционизъм и Еврейската сила, които се противопоставят на палестинската държавност и чиито лидери – и двамата заселници от Западния бряг – в миналото са агитирали срещу съдебната система на Израел, арабското малцинство и правата на ЛГБТ.

 

Кабинетът може да разчита на гласовете на 64 от 120-те депутати в израелския парламент. Правителството на Нетаняху получи днес 63 гласа в Кнесета, съобщи БНР.

 

По-рано 73-годишният Нетаняху, най-дълго управлявалият политик в Израел, представи новата програма на правителството.

 

В Кнесета той обяви, че ще направи всичко по силите си за да не позволи Иран да унищожи Израел с атомна бомба.

 

Нетаняху заяви, че ще се стреми към споразумения с други арабски държави, след подписването на така наречените „Авраамовите споразумения“, за нормализиране на отношенията с Обединените арабски емирства и Бахрейн.

 

Правителството ще се съсредоточи още върху разширяване на заселването на Западния бряг.

 

Партията на Нетаняху „Ликуд“ спечели парламентарните избори, проведени на 1 ноември. Вотът беше петият поред в страната за по-малко от четири години.

 

73-годишният политически ветеран, който е съден по обвинения в корупция, които той отрича, се опита да успокои опасенията за съдбата на гражданските права и дипломацията, откакто неговият блок от националистически и религиозни партии си осигури парламентарно мнозинство на изборите на 1 ноември .

 

Агенция Ройтерс, цитирана от БТА, публикува кратка справка на водещите министри в новия кабинет, който включва религиозни и националистически партии.

 

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ЙОАВ ГАЛАНТ

 

Член на консервативната партия „Ликуд“ на Нетаняху, 64-годишният Галант започва военната си служба като леководолаз във военноморския флот. Той беше избран да оглави въоръжените сили през 2011 г., но се оттегли тогава заради обвинения, че е извършвал строителни дейности в жилището си, без да е получил съответното разрешително.

 

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР БЕЦАЛЕЛ СМОТРИЧ

 

Заселник от Западния бряг, който оглавява крайнодясната Религиозна ционистка партия, Смотрич ще ръководи министерството на финансите по силата на договор за ротация на този пост, сключен с Арие Дери от религиозната партия „Шас“. След като предизвика безпокойство с думите си, че Израел ще просперира, ако се придържа към библейските ценности, Смотрич уточни, че защитава свободните пазари.

 

Смотрич, който е 42-годишен, се противопоставя на палестинската държавност. В миналото той е агитирал срещу гражданите на арабското малцинство в Израел, осъждал е ЛГБТ активистите и е наричал съдебната система твърде либерална. Сега той казва, че ще служи на всички израелци. Новите му задължения в кабинета включват и роля в министерството на отбраната, контролиращо селищата на Западния бряг, който той иска да види разширени и накрая анексирани от Израел. Преди това той е бил министър на транспорта.

 

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР ЕЛИ КОЕН

 

Като министър на разузнаването в едно от предишните правителства на Нетаняху, 50-годишният Коен посети Судан като част от усилията на Израел да включи тази африканско-арабска страна в регионалните споразумения за нормализиране на отношенията, известни като „Авраамовите споразумения“. Той е член на „Ликуд“.

МИНИСТЪРЪТ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ИТАМАР БЕН-ГВИР

Заселник от Западния бряг, който оглавява крайнодясната партия „Еврейска сила“, Бен-Гвир си осигури едно разширено във своите дейности министерство в правителството, което ще отговаря за полицията. Той обеща да фокусира вниманието си върху законите и реда за всички граждани, но предпочита по-свободни правила за откриване на огън от израелските сили за сигурност, когато те се сблъскват с арабски бунт.

 

Бен-Гвир, който е на 46 години, се противопоставя на палестинската държавност и се застъпва за разпускане на временното правителство на Палестинската автономия, създадено през 90-те години.

 

Някога той е бил част от „Кахане Чай“, еврейска групировка, която е в черния списък на Израел и на Съединените щати. Оттогава той се отрече от някои възгледи на „Кахане Чай“. През 2007 г. той беше осъден за подстрекателство срещу арабите и подкрепа за тероризма. Сега е адвокат.

 

МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО АРИЕ ДЕРИ

 

Дери, на 63 години, който е ултраортодоксален равин, е лидерът-ветеран на „Шас“, подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен произход. Неговото назначаване в новото правителство на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел предвид присъдата му за данъчни измами – без да лежи в затвора – през миналата година. През 1999 г. Дери беше осъден на 3 години затвор за вземане на подкупи. Връща се в политиката през 2012 г. Според коалиционното споразумение след две години той ще стане финансов министър.

„Шас“, заедно с друга ултраортодоксална партия, „Обединен юдаизъм на Тората“, отдавна предизвиква безпокойство сред светските либерали с искането за даване на социални помощи и освобождаване от военна служба за техните членове.

 

МИНИСТЪРЪТ НА ЖИЛИЩНАТА ПОЛИТИКА ИЦХАК ГОЛДКНОП

 

Лидер на „Обединен юдаизъм на Тората“, който получава подкрепа от религиозни евреи с европейски произход, 72-годишният Голдкноп е новак в националната политика. Той влезе във водещите новини, когато отрече да знае да има криза с недостиг на жилища на достъпни цени за много израелци.

 

МИНИСТЪРЪТ ПО СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ВЪПРОСИ РОН ДЕРМЪР

 

Бивш посланик във Вашингтон, Дермър беше ключова фигура в укрепване отношенията на Израел с Обединените арабски емирства и Бахрейн през 2020 г. в дипломатическата инициатива на администрацията на републиканците на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Но 51-годишният Дермър имаше по-хладни връзки с предишното управление на демократите, някои от които са част от администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy