Не е ясно как техниката, секла незаконно в Борисовата градина, е пусната в парка

Все още не е ясно как техниката, използвана за неразрешеното разчистване на близо 2 дка на територията на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина, е била допусната в парка, до който по принцип достъпът би трябвало да е силно ограничен.

Влизането на коли, камиони, техника в парка става със специално издадени пропуски от дирекция „Зелена система“ към Столичната община. По данни от преди година за 2021 г. са издадени 350 такива пропуска. Миналия четвъртък по време на обсъждане на темата в Столичния общински съвет, председателят на съвета Георги Георгиев заключи, че за допускане в парка е послужило разрешение за отсичане на 11 дървета – изсъхнали и пораснали в подпорни стени и стълби, издадено от район „Средец“. Тези 11 дървета не са премахнати, но за сметка на това са отсечени други поне 28 на почти правоъгълен терен с площ от около 2 дка.

Разрешението за сеч е издадено на фирмата „Парк Мария Луиза“, която на практика се контролира от две дружества, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Самото разчистване е било възложено на друго дружество с действителен собственик отново Гайтански – „Грийн партнърс – БКС“.

Последва отговор от районния кмет Трайчо Трайков, който публикува в профила си във Фейсбук информация, че тежката техника, използвана за неразрешената сеч на територията на къпалнята, е влязла в Борисовата градина с издадено от Столичната община разрешение за това.

Дирекция „Зелена система“ не е издавала пропуск за влизане в Борисовата градина нито на „Парк Мария Луиза“, нито на „Грийн партнърс – БКС“, отговориха от общината на въпрос на Mediapool.

По неофициална информация влизането в парка на теория не може да става само на основание разрешение за някаква дейност на територията му. Тоест камионите не би трябвало да бъдат пуснати в Борисовата градина само с представянето на разрешението за сеч.

В понеделник Софийската районна прокуратура започна проверка по случая с незаконната сеч. Тя е възложена на столичната полиция и започнала по сигнал на общината. Не е ясно колко време ще отнеме проверката, а преди това няма да стане ясно дали ще се образува наказателно дело.

Миналата седмица представител на „Парк Мария Луиза“ обясни при изслушване по казуса в общинския съвет, че в незаконната сеч нямало умисъл.

„Аз не мога да кажа колко дървета са премахнати. Нямаме мотив да отидем да премахваме дървета. Не е имало умисъл у фирмата да премахва дървета“, заяви Тодор Тодоров. От думите му излезе, че разчистването на терена било нужно, за да се придвижи процедурата по бъдещия евентуален ремонт на къпалнята, която от години се руши.

През миналото лятото частните собственици представиха планове за ремонт и възстановяване на къпалнята, а по-късно общината издаде виза за проектиране, която позволява разработването на проекта за евентуалния ремонт.

Кметът на район „Средец“ Трайков призова визата за проектиране да бъде отменена, защото на фирмата не можело да се има доверие.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy