„Не пийте прекалено много“: Освободена е първата група „пригоженски“ затворници

Първа група руски затворници бяха амнистирани и освободени, след като са се съгласили да се бият в Украйна, съобщи ръководителят на паравоенната група „Вагнер“, чиито бойци са на фронтовата линия заедно с руската армия, предаде Франс прес.

Бизнесменът Евгений Пригожин, близък до президента Владимир Путин, говори активно пред медиите от началото на руската инвазия.

„Работили сте до края на договора си. Работихте почтено, с достойнство“, обръща се Пригожин към група мъже на видеозапис, разпространен от РИА Новости. Той призовава руското общество да се отнася „с най-голямо уважение“ към хора, които са се сражавали шест месеца в замяна на свободата си.

„Не пийте прекалено много, не взимайте наркотици, не изнасилвайте жени, не правете глупости“, казва още Пригожин – самият той бивш престъпник, станал бизнесмен, отбелязва АФП.

<iframe width=“640″ height=“360″ src=“https://ria.ru/services/video/embed/1843112879-1843111082.html“ frameborder=“0″ allowfullscreen=““></iframe>

 

Бойците на „Вагнер“ са на предната линия в битката за Бахмут. Руските сили се опитват безуспешно да превземат този източен украински град от лятото. И двете страни в конфликта понасят там тежки загуби.

Преди войната в Украйна наемници от „Вагнер“ са били изпращани в Сирия, Либия и няколко африкански държави. През септември в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, на който се вижда как в двора на затвор мъж, много приличащ на Евгений Пригожин, предлага на затворниците да се присъединят към руските военни части в Украйна.

„Ако дойдете в Украйна и решите, че тя не е за вас, ще сметнем това за дезертьорство и ще ви застреляме. Имате ли въпроси, момчета?“, казва мъжът на записа.

Той също така им нарежда да не се предават и посочва, че ако бъдат заловени, новобранците ще имат със себе си гранати. „Ако умрете, тялото ви ще бъде върнато на мястото, което сте написали във формуляра“, заявява още мъжът на записа.

От компанията на Пригожин „Конкорд“ нито потвърдиха, нито отрекоха, че това е именно той.

„Ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски отбор, за да мога не само да изплатя дълга си към отечеството, но и да го върна с лихвите“, цитира обаче „Конкорд“ изявление на своя собственик.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy