НЗОК да поеме изследванията за репродуктивните способности на жените и мъжете

Фондация „Искам бебе“ предлага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща изследването за яйчников резерв за жените на възраст 18-35 години, обяви в петък основателят на фондацията Радина Велчева. Организацията предлага и покриването от НЗОК на спермограма на мъжете на възраст 18-40 години. Целта е репродуктивните проблеми да се адресират навреме. В петък фондация „Искам бебе“ и БТА дадоха началото на съвместна инициатива „Родители навреме“.

Средната възраст за раждане на първо дете в София е 30.5 години, а в Сливен – 22 години, показва проучване на агенция „Алфа рисърч“ сред 400 жени на възраст 18-30 год., в цялата страна, извършено през януари 2022 г.

Около 90% от жените с висше образование в България раждат първото си дете около и над 30 – годишната си възраст, докато 50% от жените с основно и по-ниско образование – до 22-годишна възраст, показва проучването.

Образованието и професионалното развитие са част от факторите, оказващи влияние върху раждането на първо дете в по-късна възраст.

Велчева коментира, че инвитро клиниките са пълни с жени на 40-50-годишна възраст, без финансови проблеми, с образование, но без партньор. Велчева посочи, че преди около 40 години в страната ни годишно са се раждали около 200 хиляди деца, а сега се раждат по около 60 хиляди.

Фондацията иска да обърне внимание на младите хора за това да родят децата си навреме.

Идеята на кампанията е системно информиране за медицински аспект на проблема от отлагането на бременността и икономическия – за възможностите, които страната ни дава за отглеждане на дете.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy