Нидерландия осигури първите F-16, на които ще се обучават украински пилоти в Румъния

Първите пет самолета на Европейския център за обучение на пилоти на F-16 пристигнаха във военновъздушната база Фетещ в Южна Румъния, съобщи министерството на отбраната.

В съобщение на министерството се посочва, че пет самолета F-16 на Кралските военновъздушни сили на Нидерландия са кацнали днес във Военновъздушна база 86 „Лейтенант от авиацията Георге Мочорница“ във Фетещ.

„Самолетите ще служат на Европейския учебен център за F-16 (European F-16 training center – EFTC), създаден в резултат на сътрудничеството между Министерството на националната отбрана, чрез Румънските военновъздушни сили, и Министерството на отбраната на Нидерландия, чрез Кралските военновъздушни сили, в партньорство с компанията Локхийд Мартин и с подкрепата на кралство Дания – координираща държава заедно с Нидерландия на международната коалиция за F-16“, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Министеството отбелязва, че центърът ще представлява международен хъб за обучение на пилоти на самолети F-16 и ще способства за увеличаване на оперативната съвместимост между съюзниците.

„Същевременно той ще допринесе за създаването на общи оперативни стандарти и за подсилване на капацитета на Северноатлантическия алианс за справяне със сложните предизвикателства в региона на Черно море и Източна Европа. Съгласно споразумението за сътрудничество румънското министерство предоставя Военновъздушна база 86, тренировъчни съоръжения и подкрепа като страна домакин, Кралските военновъздушни сили на Нидерландия предоставят самолети F-16, а компанията Локхийд Мартин осигурява инструктори и поддръжка“, обяснява цитираният източник.

EFTC ще допринесе за ускоряването на процеса на подготовка на румънските пилоти в момент, когато армията на Румъния се подготвя да получи 32 самолета F-16, купени наскоро от Норвегия, отбелязва институцията.

Министерството на националната отбрана уточнява, че предвид настоящия геополитически контекст и стратегическата позиция на Румъния в региона на Черно море, този център придобива съществено значение за трансграничното сътрудничество, засилването на сигурността и укрепването на солидарността в рамките на НАТО.

„Чрез създаването на Европейския учебен център за F-16 Румъния се ангажира да предложи среда за висококачествана подготовка, с достъп до технически ресурси и ноу-хау от последно поколение, не само за румънските пилоти, но и за пилоти от държави съюзнички и партньорки, включително Украйна“, отбелязва още министерството.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Нидерландия е изпратила първите пет изтребителя F-16 в Румъния, за да бъдат използвани за обучение на украински пилоти.

Страната ще достави между 12 и 18 самолета F-16, които ще бъдат използвани в новия европейски тренировъчен център за пилоти на F-16 в Румъния, който ще бъде открит скоро, посочи нидерландското министерство на отбраната.

Нидерландия също така обеща да достави F-16 на Украйна за използване във военните действия, като подобни обещания бяха направени и от Дания, Норвегия и Белгия, напомня агенцията.

През юли Върховният съвет за национална отбрана на Румъния обяви, че страната ще отвори регионален център за обучение на пилоти на изтребители F-16 за страните от НАТО и други партньори, включително Украйна, а в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс румънският министър на отбраната Анджел Тълвар подписа съвместната декларация за официализиране на коалицията за обучение на военновъздушните сили на Украйна с оглед на оперирането със самолети F-16.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy