Николай Денков: Нямам ментори и президентът не ми е ментор

Институциите трябва да работят според това, което е заложено в конституцията и законите. Този, който излиза от рамката, е президентът. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Примирско по повод думите на президента Румен Радев от събота, че „обединение между президент и изпълнителна власт може да има, зависи кога премиерът ще се еманципира от своите ментори“.

„Аз нямам ментори, така че може би това е проблемът на президента, че и той не ми е ментор и няма други ментори“, отговори министър-председателят.

Николай Денков каза, че не желае повече да коментира чужди думи.

Премиерът коментира и последните промени в Наказателния кодекс, касаещи шофьорите, употребили алкохол или наркотици, във връзка с новите тежки инциденти на пътя.

„Ние вече сме излезли от времето, в което само се говори и трябва нещо да се направи. От една страна Народното събрание прие тези промени и както вече стана дума – броят на пияните шофьори и тези, употребили наркотични вещества, започна да намалява, но виждате, че има още такива. Затова продължаваме и с проверките, това ще донесе резултат. Въпросът е, че още не сме стигнали дотам“, каза Денков.

В следващите седмици ще бъдат представени статистики, за да може да се види как се е променил броят на хванатите шофьори, употребили алкохол или наркотици и седнали зад волана, стана известно от думите на премиера.

След въпрос на журналисти Николай Денков коментира още, че в новия бюджет има няколко неща, които са важни за висшето образование. Той посочи, че студентските стипендии са с минимален праг от 120 лева, а максималната, която може да се получи, е 200 лева.

„Отваряме нова програма със 100 млн. лева за ремонт на общежития, така че трябва да се подготвят проекти. Средства има, трябва организация. Отделяме и 12 млн. лева за ограждане и облагородяване на три студентски кампуса в Студентски град. Увеличаваме средствата за наградите на отличените студенти. Те вече ще получават 400 лева“, каза министър-председателят.

В Приморско Денков присъства на официалната церемония по награждаването на победители в маратона „Лъвско сърце“.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy