Никола Минчев: Листите няма да са препъникамъкът за коалиция между ПП и ДБ

„Практиката е показала, че предизборните коалиции са най-устойчиви във времето. Към такава коалиция вървим от ПП и ДБ и в сегашния момент, въпреки някои нюанси в позициите, изразени в началото. Все пак си представям, че на изборите през април ще се явим заедно всички партии от ПП и ДБ“.

Това каза пред БНР зам.-председателят на парламента и депутат от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев, след като и ПП, и партиите в ДБ взеха решение да започнат преговори за обща коалиция.

„Нямам съмнение, че желанието е налице. Просто има детайли, които трябва да бъдат изчистени в хода на разговорите. Листите са първото, което идва на ум на всеки, но мисля, че това е въпрос, който няма да е препъникамъкът в крайна сметка“, посочи той.

Минчев посочи, че бъдещата коалиция ще има едно име, създадено специално за коалицията, а в скоби може да бъдат допълнени отделните партии.

По думите му текат първи разговори за структурата на коалицията. Според него този процес няма как да не е започнал, защото няма много време за взимане на тези решения.

Според Минчев потенциални партньори в бъдещата коалиция могат да са всички организации и субекти, които се считат за продемократични, прореформаторски и проевропейски настроени и които имат за цел да извадят България от „този коловоз“ и страната да поеме по своя по-модерен път на икономическо развитие и нулева толерантност към корупцията.

Като пример за такава организация той посочи „Правосъдие за всеки“. От „Спаси София“, с които се водят преговори за общо явяване с ПП и ДБ на местните избори в София, вече казаха, че няма да участват на парламентарни избори.

От ПП нямат притеснения за префенциите, които могат да пренаредят листите на бъдещата коалиция. Ако някой кандидат е успял да привлече сериозен преференциален вот, значи той е много разпознаваемо лице и това е добро за цялата листа, смята Никола Минчев.

По думите му няма причина да възпират такъв преференциален вот. Той каза, че ще бъде в листата за изборите, но „не би било драма“, ако не е на избираемо място.

Предишният път да не се явихме заедно с ДБ, защото имаше усещането, че поотделно можем да спечелим повече електорат, обясни Никола Минчев и добави:

„Този път ние се целим във взимането на първия мандат и налагането на нашия дневен ред в политическата обстановка“.

Според Минчев надали бъдещото 49-о Народно събрание ще даде коренна разлика, но и малките нюанси са важни. Когато започне рулетката с мандатите, за нас е важно да вземем първи мандат, добави той.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy