НИНКН върнал обновяването на къпалнята „Мария Луиза“ заради надстрояване

Идейният проект за ремонт на къпалнята „Мария Луиза“, която се намира в най-големия парк в София – Борисовата градина, включва разширение и надстрояване на съществуващите сгради. Това е една от причините Националният институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) да не съгласува визата за проектиране, издадена като първа стъпка от процедурата за ремонт на затворената от години къпалня.

Това се разбира от отговор по Закона за достъп до информация, предоставен от НИНКН на организацията „Екипът на София“. От организацията разпространиха позиция по темата.

Къпалнята е защитена от закона като ценност, тъй като се намира в Борисовата градина, която пък е паметник на градинското и парково изкуство.

Визата за проектиране за ремонта на къпалнята, която се контролира от дружество на Румен Гайтански-Вълка, беше издадена миналата година от главния архитект на Столичната община. Автор на идейния проект е архитектурното студио на арх. Ивайло Петков, който е общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по архитектура към местния парламент. Фирмата му се занимава с проекта още преди избирането му за общински съветник.

„Изключително притеснителни факти“

Според „Екипът на София“ в отговора от НИКН има „изключително притеснителни факти“. „Към документите на визата е входиран и идеен проект за съгласуване, в който НИНКН установяват, че „застрояването не е в съответствие по контур и етажност“, което означава, че се предвижда разширяване и надстрояване на съществуващите сгради в имота“, пише в позицията на организацията. Това е една от причините от института да поискат преработване на документите за визата, за да могат да я съгласуват.

В отговора е записано още, че предвиденото застрояване не съответства и на проекта за устройствен план на Борисовата градина, който все още не е приет, но процедурата за това тече от години. Изисква се евентуалният ремонт на къпалнята да се съгласува с автора на плана арх. Атанас Ковачев. От НИКН посочват още, че проектът не осигурява запазване на „автентичните градински и паркови елементи“. Не е изяснено и как се осигурява транспортният достъп до къпалнята.

Общината да спре процедурата

„Към този момент не ни е известно в НИНКН да са внесени корекции към документацията за съгласуване на визата за проучване и проектиране, но не бихме се учудили преди местните избори процедурата да бъде отново задвижена. Призоваваме Столичния общински съвет, както и кмета на общината, чрез управляваното от тях дружество Софийски имоти да прекратят всички процедури, свързани с къпалнята „Мария Луиза“, до приемане на окончателния ПУП за Борисовата градина“, пише в позицията на „Екипът на София“.

Собственик на къпалнята е дружеството „Парк Мария Луиза“, в което миноритарен дял има общинското дружество „Софийски имоти“. То обаче няма никакъв контрол над фирмата и участието му в нея е по-скоро формално.

Разчистване и незаконна сеч

През февруари частният собственик на къпалнята организира почистване на 11 дървета на територията ѝ, но вместо тях бяха отсечени други около 30 и без никакво разрешение бе заравнен терен от около 2 дка. От обърканите обяснения по темата стана ясно, че за разчистването е наета друга фипма, контролирана от Гайтански.

Оказа се също, че камионите и багерите, използвани за заравняването на терена, са влезли в парка, без да имат какъвто и да е докумен или разрешение за това. Влизането на превозни средства в парка по принцип става с пропуски, издавани от общинските структури, а на входовете има бариери и охрана.

По случая беше сезирана покуратурата, която обяви, че започва проверка. Резултати към момента няма. Общината пък обеща да сложи още камери в района, за да следи какво се случва на територията на занемарената къпалня.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy