Нинова: ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават „кой ще се сложи повече“ на външните си покровители

В последните седмици ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители, заяви в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Борисов се похвали, че благодарение на него Народното събрание е решило да предоставяме оръжие за Украйна , а ПП и ДБ не го направили, защото БСП ги спирала в правителството“, посочва Нинова. По думите ѝ Борисов в свой стил им е пуснал въдицата и те са я „лапнали като шарани“. 

„Кирил Петков се хвърли да обяснява , че всъщност той е първенецът, тъй като отдавна го правел тайно и спасил Украйна. А днес ген. Атанасов, за да не остане по-назад, разказва, че по време на посещението на двамата в Украйна, Зеленски ги поздравил“, коментира Нинова.

„Сега чакам Христо Иванов да каже, че лично го е карал с лодка от Росенец до Киев. И защо вкупом да не обвинят за това БСП и Корнелия Нинова, която била излъгала левите избиратели, според президента Радев, който пък отказа да наложи вето върху предоставянето на оръжия?“, каза тя.

По думите й всички, които подкрепиха износа на оръжие в парламента и служебният кабинет, който го е изнесъл, са се обединили, за да обвинят единствената партия, която в правителството е била спирачка за това. „В парламента гласувахме против и сезирахме Конституционния съд за противоконституционност на решението за предоставяне на оръжие“, коментира Нинова.

България не е изнесла нито един патрон за Украйна, който твърди обратното , да покаже поне един документ, заявява отново тя. Нинова припомни, че само БСП от коалиционните партньори в правителството отказа да пътува в делегацията до Украйна. Само ние от коалиционните партньори заявихме категорично на външния министър на Украйна, когато беше на посещение в българския парламент, че няма да предоставяме оръжие и че сме суверенна държава и никой не може да ни нарежда, посочи още лидерът на БСП.

Според нея целта е очевидна – „за втори път в предизборна кампания да се удари БСП“. Няма как да ви го позволим, заяви тя и отбеляза, че има официални органи, които разрешават тези сделки.

„Искаме отговор от членовете на комисията – МИИ, МВР, МО, МВнР, ДАНС, „Военно разузнаване“, поставяли ли са подпис под сделки за Украйна, или с посредници за Украйна и с маршрут за Украйна, пита Нинова. Тя поставя и въпроса одобрявали ли са предоставен от купувач, посредник или трета страна, сертификат за краен потребител Украйна. Ако отговорите са не, всички, които твърдят, че са правили нещо тайно зад гърба на официалните институции и службите за сигурност, незабавно да понесат отговорност с цялата сила на закона“, заяви лидерът на БСП.

Преди Националното съвещание на „Демократи за силна България“ днес, председателят на партията Атанас Атанасов коментира думите на Бойко Борисов, че представители на правителството на „Продължаваме Промяната“ (ПП) са забогатели заради посредничеството за оръжие с Украйна. „Учудвате ли се, вече сме в предизборна кампания и компроматите, които извират от ГЕРБ, ще извират още повече. Търговията и със специална продукция в България е свободна“, каза Атанас Атанасов. „Важното е друго. Аз бях част от делегацията на премиера Петков, когато ходихме в Украйна и срещата със Зеленски. Знаете ли кое беше основното изречение на разговорите в един бункер? Г-н Зеленски каза: Благодаря на българското правителство, че не пречи на нашите търговски отношения с вашата военна индустрия“, обясни Атанас Атанасов.

На среща с депутати в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че статията във вестник „Ди велт“, че България е помагала на Украйна с оръжие при правителството на премиера Кирил Петков, е много хубава. Ако тогава имахме официален договор, щяха да са действително герои, само че те станаха партия на посредниците на горивата и оръжието, каза Борисов

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy