Новаторът в модата – Пако Рабан почина на 88-годишна възраст

Модният дизайнер Пако Рабан почина на 88-годишна възраст в дома си във Франция.

Смъртта му беше обявена от компанията „Пуиг“ (Puig), която притежава брандовете му.

Пако Рабан остава в историята на модата с ексцентричните си дизайни и въвеждането на нетипични материали като метал, хартия, пластмаса.

Пако Рабан е определян като визионер при това не само в света на модата. Името му се свързва с иновативен дизайн и успешни парфюми. Той е автор и на различни пророчества, на които посвещава няколко книги. Най-известното от тях е, че по време на слънчево затъмнение през 1999 г. космическата станция „Мир“ ще падне във Франция. Пако Рабан казва, че стигнал до това предсказание, изследвайки пророчествата на Нострадамус.

„Знам, че винаги ще имам място в историята на модата. То е заслужено по една причина – аз въведох нови материали в света на модата“, казва Пако Рабан в интервю за Ню Йорк Таймс през 2002.

Пако Рабан през 1966 г. по време на снимките на филма „Казино Роял“, за който създава част от костюмите. Сн. Doreen Spooner/Mirrorpix/Getty Images

Пако Рабан е роден през 1934 година в градче в Баския. Баща му загива по време на Гражданската война в Испания. След това семейството му се мести да живее във Франция. Досегът му до модата е още от ранните му детски години – майка му работи за испанския дизайнер Кристобал Баленсиага.

Преди да основе собствена модна къща през 1966 г. Рабан работи за Живанши, Диор, Баленсиага. Първата му самостоятелна колекция е представена през 1964 г. и носи името „12 експериментални рокли“. Две години по-късно следва „12 невъзможни за носене рокли“. В тях той използва нетипични за дрехи материали като метал. Това кара и Коко Шанел да го нарече „металург“.

По време на работа в ателието си в Париж. Сн. Eric Robert/Sygma/Sygma via Getty Images

„Моите дизайнерски дрехи са оръжия. Когато ги сложите, сякаш чувате револвер“, казва той в интервю за списание „Мари Клер“ през 1967 г.

Рабан създава костюмите и за няколко филма. Може би най-известният е футуристичната рокля, която Джейн Фонда облича във филма „Барбарела“.

Футуристичната рокля на Джейн Фонда в „Барбарела“. Сн. Keystone/Getty Images

Метал, пластмаса, алуминий, дискове, оптични кабели – през цялата си кариера Пако Рабан експериментира с материалите. През 1978 г. дори прави хартиена колекция. Роклите се продават за 15 франка. „Правя обикновени дрехи от странни материали, докато другите си представят екстравагантни форми от класически текстил“, казва той през „Пари Мач“ през 1995 г.

Един от моделите, представен по време на дефиле в Париж през 1985 г. Сн. Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images

Името на Пако Рабан се свързва и с някои от най-продаваните парфюми. Първият от тях излиза през 1969 г. в партньорство с испанската група „Пуиг“, на която продава и модната си къща през 1986 г. Именно успехът на ароматите, носещи неговото име, му позволява да продължи да работи спокойно по модните си проекти.

Пако Рабан през 1999 г. в Берлин по време на представянето на новия аромат, носещ името му. Сн. Ilona Studre/ullstein bild via Getty Images

Другата страст на Пако Рабан обаче е езотериката. Той пише няколко книги на тази тема. В края на 90-те години на миналия век често се появява по телевизията и говори повече за кристални топки и по-малко за дрехи. Той прави предсказания, облечен в тъмен костюм (твърди, че има 300 еднакви такива).

Освен това Пако Рабан вярва в прераждането и казва, че това е последният му живот на земята. По думите му той е живял поне 78 000 години, а в предишни животи е убил Тутанкамон и е бил проститутка.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy