Нова ескалация на напрежението между Косово и Сърбия

Отношенията между Сърбия и Косово отново силно се обтегнаха, след като полицията наложи със сила албански кметове на Звечан и още две общини със сръбско мнозинство.

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството пред сградата на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в длъжност след местни избори, които сърбите бойкотираха.

Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната си в пълна бойна готовност и нареди армейските части да бъдат придвижени по-близо до границата с Косово, след като протестиращи и полиция в населен предимно със сърби град в съседната страна влязоха в сблъсъци.

Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ осъдиха решението на Косово да осигури силово достъп до общински административни сгради в Северно Косово и призоваха властите да направят крачка назад и да предприемат действия за успокояване на напрежението, предаде Ройтерс.

„Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност. Призоваваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението в тясна координация с ЕУЛЕКС (мисията на ЕС) и КФОР (мисията на НАТО в Косово)“, посочиха страните в общо изявление, поместено на интернет страницата на британското правителство.

„Обезпокоени сме от решението на Сърбия да повиши равнището на бойна готовност на въоръжените си сили по границата с Косово и призоваваме всички страни в спора към максимална сдържаност и да избягват провокационната риторика.“

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy