Нова платформа ОЧИ обединява усилията за работа срещу изборни измами

Нова платформа си поставя за цел да работи работи срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. Тя се казва „Обединение за честни избори“ (ОЧИ), като за създаването му се обединяват сдружение „Данни за добро“, фондация „Общество.бг“ и Антикорупционният фонд (АКФ), заедно с десетки журналисти, медии, общественици и доброволци.

Приоритет на ОЧИ през 2023 г. ще бъдат местните избори през есента. При евентуални предсрочни парламентарни избори, организацията също ще работи за честността на вота.

Целта на обединението е да използва данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами.

Създаването на ОЧИ идва след последните промени в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина бе върната в големите секции, а машинното гласуване на практика бе обезсмислено. Именно въведеното със закон масовото гласуване с машини на изборите през есента на 2021 г. и през 2022 г. ограничи до голяма степен възможностите за измами и манипулации, които ГЕРБ, ДПС и БСП очевидно решиха да върнат с ревизията на Изборния кодекс.

Тези изменения в закона връщат един от големите инструменти за потенциални изборни измами – невалидните бюлетини, посочват от Антикорупционния фонд: „През годините имаше има множество доказателства, изказвания и сигнали, че невалидните бюлетини се използват, за да заличават легитимни гласове на български граждани“.

Зад ОЧИ застават още „Фондация за Общностно Развитие и Сътрудничество“, „Дневник“, Mediapool, „Стража“, „БлуЛинк“, „Благоевград нюз“, „За истината“, „Зов нюз“, както и други организации и медии.

Работата на ОЧИ ще стъпи на анализите на секции в риск от контролиран и купен вот, публикувани през 2021 и 2022 от АКФ и „Данни за добро“, за да определи секциите, които имат нужда от най-много наблюдатели.

Освен, че ще анализира данни и насочва вниманието на медии и доброволци, обединението ще организира и публични обучения, на които журналисти и граждански активисти ще споделят знания за различни видове манипулации на вота, както и опита си при отразяване на избори.

„Информацията, която събираме в ОЧИ, ще ни позволи да подобрим методологията ни за оценка на секции в риск, с фокус към местни избори и превенция на изборни измами. Искаме да постигнем по-добро визуално представяне и събиране на аудио-визуални материали преди и в самия изборен ден, включително и чрез отразяване в реално време от мястото на събитието“, казва създателят на „Данни за добро“ Никола Тулечки.

„Амбицията ни е Обединението за честни избори да бъде траен обществен фактор, който да допринесе за честно провеждане на изборите в България“, добавя директорът на АКФ Бойко Станкушев.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy