Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус

Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус, настоящ вътрешен министър на провинция Долна Саксония, потвърди германското федерално правителство, цитирано от Ройтерс.

Писториус, член на ГСДП, е смятан за опитен политически ръководител и има репутация на експерт в своята област. Той е участвал в кампании за федерални избори и в коалиционни преговори, отбелязва германската информационна агенция.

Други фигури, коментирани като потенциални кандидати за мястото на досегашната министърка Кристине Ламбрехт, бяха федералният министър на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, съпредседателят на управляващите социалдемократи Ларс Клингбайл и началникът на правителствената канцелария Волфганг Шмит.

Писториус е известен като прагматичен и находчив човек, който обича да влиза в публични спорове с политическите си опоненти.

След избухването на войната в Украйна Шолц заяви, че е настъпил „повратен момент“ за Германия и обяви мащабна програма за реинвестиране на 100 милиарда евро в армията.

Сега Писториус ще трябва да придвижи тези планове, както и да се захване с чувствителния въпрос за оръжейните доставки за Украйна.

Постът министър на отбраната е белязал края на кариерата на не един германски политик, но това едва ли ще притесни сериозно 62-годишния Писториус, коментира ДПА.

Той е вътрешен министър на Долна Саксония от 2013 г. насам, а преди това е бил кмет на северния град Оснабрюк.

След като получава търговско средно образование, през 1980-1981 г. Писториус отбива военната си служба, а след това завършва право.

Все още не е ясно дали Шолц ще спази предизборното си обещание броят на мъжете и жените министри във федералното правителство да бъде равен.

По-рано днес министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че разчита Шолц да удържи на думата си.

Преди Ламбрехт да подаде оставка, в кабинета на Шолц имаше по осем министри от мъжки и от женски пол. Назначението на Писториус променя баланса на девет мъже и седем жени.

Германският канцлер определи новоизбрания министър на отбраната като „изключително опитен политик“.

„Писториус е изключително опитен политик, с доказани административни умения, който от години се занимава с политика в сферата на сигурността“, каза Шолц, след като обяви предстоящото му назначаване за военен министър.

„Със своята компетентност, упоритост и голямо сърце, той е точният човек, който да ръководи армията в този повратен момент“, допълни канцлерът, имайки предвид войната в Украйна, променила ситуацията със сигурността в Европа.

Берлин е подложен на все по-силен натиск от страна на Киев и съюзниците му да предостави модерни танкове „Леопард 2“ на украинската армия, отбелязва ДПА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy