Нови боеве бушуват в суданската столица, жителите ѝ се опитват да я напуснат

0

Жителите на суданската столица Хартум съобщават днес, че боеве в центъра на града и някои други райони са възобновени, а мнозина се опитват да напуснат столицата в навечерието на мюсюлманския празник Айд ал Фитр (Рамазан байрам), бележещ края на свещения месец Рамазан, предаде Ройтерс.

В Хартум и околните градове Омдурман и Бахри се водят ожесточени боеве тази седмица между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), които блокираха столицата, а това доведе до недостиг на храни.

Стрелба беше чута в Бахри, а местни жители съобщиха за ожесточени боеве западно от Омдурман, където според очевидци армията е блокирала пристигането на подкрепления на СБП.

И двете враждуващи страни казаха по-рано, че ще спазват 24-часовото прекратяване на огъня, което влезе в сила вчера в 18:00 ч. местно време (16:00 ч. по Гринуич), но бързо беше нарушено от подновени боеве.

СБП разпространиха изявление за нарушаването на прекратяването на огъня, в което посочват, че са били атакувани в Омдурман и са нанесли загуби на армията, включително като са свалили два нейни хеликоптера.

Ройтерс не може да потвърди от независими източници твърденията на СБП.

Някои от най-ожесточените боеве се водят около комплекса на генералния щаб на армията и резиденцията на военния лидер на Судан генерал Абдел Фатах Бурхан.

Армията контролира достъпа до Хартум и изглежда се опитва да блокира маршрутите за снабдяване на СБП, казаха очевидци пред Ройтерс.

Все повече хора напускат суданската столица. Много от тях вече успяха да го направят, но някои са спирани на пропускателните пунктове, съобщават местни жители в социалните мрежи.

„Няма храна, супермаркетите са празни, ситуацията е несигурна и честно казано много хора се опитват да напуснат града“, каза пред Ройтерс жител на Хартум.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy