Нови маршрути за украинското зърно: през Хърватия и Балтийско море

Украйна е започнала да изнася зърно през пристанищата на Хърватия, за да разшири експортните си маршрути, докато черноморските й пристанища остават затворени, съобщи първият вицепремиер на страната Юлия Свириденко, цитирана от Ройтерс.

По време на визита в Хърватия през юли външният министър Дмитро Кулеба заяви, че двете страни да се договорили за евентуален износ на украинско зърно през дунавските и адриатическите пристанища на страната.

„Украинско зърно вече се изнася през хърватските пристанища. Благодарни сме за тази възможност. Макар и този маршрут да е нишов, той вече е популярен“, заяви Свириденко. „Готови сме да развием възможностите на този транспортен коридор“. Тя обаче не съобщи колко зърно вече е изнесено през хърватските пристанища.

Президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че ако бъдат създадени съответните морски коридори в Балтийско море, по тях може да бъдат превозени с кораби до 10 милиона тона украинско зърно, предаде Укринформ.

Пристанищата на балтийските държави и Полша не са в състояние да обработват за транспортиране количествата зърно, които Украйна обичайно доставя по основните транзитни маршрути. Въпреки това, ако бъде изграден алтернативен морски маршрут, то Литва, Латвия, Естония и Полша може да окажат значителна подкрепа на Украйна при износа на нейното зърно. Това посочи литовският президент пред журналисти в Букурещ след срещата на лидерите на страните, участващи в инициативата „Три морета“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy