Нови руски удари по Киев

Рано в петък сутринта жителите на украинската столица Киев бяха призовани да се насочат към противовъздушните убежища, ден след като Русия извърши най-голямото въздушно нападение от началото на войната през февруари, предаде БНР.

Малко след 2 ч. тази сутрин градската управа на Киев издаде предупреждение в Телеграм и призова жителите да се придвижат към убежищата. В града прозвучаха сирените за въздушна атака.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, съобщи в социалната мрежа, че е в ход „атака с дронове“, като по-късно уточни, че няма попадения в инфраструктурни обекти. Той отбеляза, че нощното нападение е било извършено с дронове камикадзе.

„Русия отново се опита да удари нашите инфраструктурни обекти. Силите за ПВО отблъснаха безпилотните самолети. По предварителни данни няма попадения“, каза Кулеба.

Преди това във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обобщи, че в четвъртък са били свалени 54 ракети и 11 нападателни дрона.

Възможно е руските окупатори отново да прибегнат до масиран обстрел в следващите дни, за да принудят украинците да посрещнат 2023 г. в мрак.

„Тази вечер има спирания на тока в повечето области на Украйна. Особено тежко е в Киевска област и столицата, в Лвовска област, в Одеса и Одеска област, В Херсон и Херсонска област, в област Виница и в Закарпатието. Но е несравнимо с това, което можеше да стане, ако не бяха нашите героични зенитчици и противоракетната ни отбрана. С всеки такъв ракетен удар Русия само затъва по-дълбоко в безизходицата. Остават им все по-малко ракети“, каза Зеленски.

Най-тежка остава ситуацията на фронта в Бахмут, Соледар и цялата линия в Донецка област, отбеляза украинският президент. По думите му руснаците не са се отказали от „безумната“ идея да завладеят Донецка област преди Нова година.

Съветничка на украинския президент заяви, че около 15 000 войници и цивилни се водят изчезнали, след нахлуването на руските сили в Украйна в края на февруари. Альона Вербицка посочи, че Русия понастоящем е потвърдила, че е пленила близо 3400 души. За съдбата на останалите хора не се знае нищо. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy