Ново лекарство за Алцхаймер поражда надежди, но и опасения от скромни ползи и рискове

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри в края на миналата седмица ново лекарство срещу Алцхаймер – Lecanemab (леканемаб), но вълнението от новата терапевтична възможност е помрачено от смъртните случаи на пациенти и докладите, че FDA е действала неправилно, когато е одобрила друго подобно лекарство миналата година.

Lecanemab е втората по рода си терапия срещу Алцхаймер, предназначена да се справи с корена на заболяването и да забави когнитивния спад – състояние, което се характеризира с объркване и загуба на паметта.

Подобно на противоречивия си братовчед Aducanumab, Lecanemab с търговското име Leqembi беше одобрен по ускорена процедура от FDA, която се използва за лекарства, които имат значимо терапевтично предимство пред съществуващите лечения за сериозно или животозастрашаващо заболяване.

Лекарството се произвежда от биофармацевтичните компании Eisai в Токио, Япония, и Biogen в Кеймбридж, Масачузетс. Лекарството представлява моноклонално антитяло, което се влива интравенозно на пациенти, навлиза в мозъка и изчиства амилоидните плаки, за които се смята, че причиняват когнитивно увреждане и деменция.

Лекарството забавя прогресията на заболяването, когато се приема в ранните стадии на Алцхаймер и очакванията са, че ще осигури на хората повече време, прекарано в активен и независим живот.

„Констатациите дават надежда за пациентите и семействата им, но също така са важна стъпка в разработването на успешни начини за модифициране и предотвратяване на клиничното начало на заболяването“, казва Ерик Рейман, изпълнителен директор на Института за болестта на Алцхаймер във Финикс, Аризона .

Има, обаче, и много резерви, свързани с новата терапия.

Скромна полза, нежелани събития

В листовката на лекарството е указано че „лечение с Leqembi трябва да започне при пациенти с леко когнитивно увреждане или лек стадий на деменция на заболяването“. Това е популацията, при която лекарството е тествано в клинични изпитвания. Ускорената процедура, по която лекарството е одобрено не изисква данни от фаза III на изпитване. Проучване на лекарството във фаза III има, но данните от него не са били взети предвид при одобрението. Изследователите са обнадеждени от данните от фаза III на Biogen и Eisai, които бяха публикувани през ноември 2022 г.. Това проучване, проведено при около 1800 души с ранен стадий на Алцхаймер, установи, че лекарството забавя когнитивния спад с 27% за 18 месеца лечение в сравнение с плацебо.

Не е ясно, обаче, какво въздействие ще има този ефект от 27% върху реалния живот на хората с Алцхаймер и дали този ефект ще продължи след 18 месеца. „Това може да означава допълнителни 6 месеца да разпознаваш лицето на любим човек или да извършваш ценна дейност“, казва Рейман, но уточнява, че това ще изисква бъдещи изследвания.

Въпреки че резултатите са „добре дошли новини“, разликата може да не е клинично значима, предупреди скорошна редакционна статия в списание „Лансет“ (The Lancet).

Рискове от лечението

Даяна Зукерман, президент на Националния център за здравни изследвания – организация с нестопанска цел във Вашингтон – не е сигурна, че ползата ще си струва риска. „Имате работа с хора с леко когнитивно увреждане и ги излагате на риск, както по отношение на здравето, така и на финансите им“, казва тя. Eisai казва, че едногодишен курс с Lecanemab ще струва 26 500 щатски долара в САЩ.

През последните месеци Science и STAT News съобщиха за трима души, които са били включени в проучването фаза III на Lecanemab и след това са починали по време на разширената фаза на изпитването, когато пациентите, получаващи плацебо, могат да поискат да им бъде дадено лекарството. Те са починали от усложнения, включващи мозъчен кръвоизлив и гърчове. Изследователите подозират, че антитялото е отслабило кръвоносните съдове в мозъка, тъй като е атакувало амилоидните плаки, които ги покриват. Всички пациенти са приемали антикоагуланти по това време, което може да е влошило кървенето.

Eisai каза, че е неуместно да се правят заключения въз основа на отделни случаи и че докладва смъртните случаи на FDA, както се изисква. Независимо от това, одобрението на FDA изисква листовката на лекарството да включва предупреждение за описаните аномалии и лекарите да наблюдават състоянието, което рядко е сериозно или животозастрашаващо.

В сянката на своя братовчед

Спорът около предшественика на това лекарство – Aducanumab, за който FDA даде ускорено одобрение на 7 юни 2021 г., хвърли сянка и върху Lecanemab. Много изследователи смятат, че Aducanumab с търговското име Aduhelm, не показва силни сигнали за когнитивен спад.

Собственият научен консултативен орган на FDA препоръча лекарството да не се одобрява с 8 на 1 гласа и трима негови членове подадоха оставки, след като FDA все пак го разреши. FDA не проведе публична консултативна среща за Lecanemab преди да го одобри.

След одобрението на Aducanumab Biogen и FDA бяха подложени на по-задълбочен контрол, който ограничи разпространението на лечението. Разследване на Конгреса, публикувано миналия месец, установи, че агенцията е пренебрегнала собствените си правила, като е напътствала неправилно Biogen през процеса на одобрение на Aducanumab. В доклада се казва, че процесът е „изпълнен с нередности“ и повдига „сериозни опасения относно пропуските на FDA в протокола и незачитането на ефикасността от страна на Biogen“, но не налага никакви санкции на FDA или компанията.

Американският център за медицински грижи и медицински услуги (CMS) отказа да покрива Aducanumab по федералните застрахователни планове, освен ако човек не е включен в клинично изпитване, оставяйки повечето пациенти да плащат над 28 000 долара за година лечение. CMS и няколко клиники, които отказаха да прилагат лекарството заради съмнителната му ефикасност си навлякоха гнева на застъпниците на лекарството, които казват, че то трябва да е лесно достъпно.

Въпреки противоречията, Рейман се надява, че успехът на Lecanemab ще отвори вратата за по-ускорени одобрения в бъдеще. В момента той си партнира с фармацевтичната компания Eli Lilly, за да тества нейното подобно моноклонално антитяло, Donanemab (донанемаб), което е във фаза III на проучване и което според него е обещаващо засега. Очаква се FDA да реши дали да одобри Donanemab през следващите седмици.

Източници: сп. „Нейчър“, WebMD  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy