Ново лекарство за отслабване с потенциал да стане най-продаваното за всички времена

Ако бъде одобрено за отслабване, лекарството на фармацевтичната компания Eli Lilly Tirzepatide (тирзепатид), може да се превърне в най-продаваното за всички времена. Нарастват, обаче, опасенията за това кой всъщност ще може да си го позволи, съобщава NBCNews.

Експертите са уверени, че лекарството Tirzepatide , ще бъде одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ през тази година. Ако това стане, то ще се присъедини към две други популярни и скъпи наскоро одобрени лекарства за отслабване на пазара – Wegovy и Saxenda – и двете на производителя Novo Nordisk.

Годишните продажби на  Tirzepatide може да достигнат рекордните 48 милиарда долара, според оценка на анализатора на „Банк ъф Америка“ Джеф Мийчам. Друг анализатор Колин Бристоу от „Ю Би Ес“ изчисли, че лекарството ще достигне 25 милиарда долара годишни продажби, с което все пак ще надхвърли рекордните 20.7 милиарда долара, поставени от лекарството за ревматоиден артрит Humira на  биофармацевтична компания AbbVie през 2021 г.

Кели Смит, говорител на Eli Lilly, отказа да коментира колко ще струва Tirzepatide. Според външни експерти е възможно производителят на лекарства да го оцени подобно на Wegovy, чиятоцена е около 1500 долара за месечен крус, и Saxenda, която струва около 1350 долара на месец.

Ако FDA потвърди ефективността на лекарството, „справедливата“ цена за Tirzepatide може да бъде около 13 000 долара годишно или около 1100 долара на месец, каза д-р Дейвид Ринд, главен медицински директор на Института за клиничен и икономически анализ – изследователска група, която помага за определяне на справедливи цени на лекарствата.

Лекарствата са показали в клинични проучвания, че са много ефективни за загуба на тегло. И трите лекарства, които се прилагат под формата на инжекции, действат по подобен начин: те са клас лекарства, наречени GLP-1 агонисти, които имитират хормон, който помага за намаляване на приема на храна и апетита. Tirzepatide на Eli Lilly, обаче, имитира и втори хормон, който заедно с намаляването на апетита може също да подобри начина, по който тялото разгражда захарта и мазнините.

Клинично изпитване във фаза 3 установи, че висока доза Tirzepatide помага на пациентите да загубят средно 22.5% от телесното си тегло. Така лекарството се представя по-добре от всяко друго, което в момента е на пазара. Повечето пациенти в проучването са имали индекс на телесна маса или BMI от 30 или повече. В проучвания Wegovy и Saxenda намаляват телесното тегло съответно с около 15% и около 5%.

При по-ниски дози и трите лекарства вече са одобрени за лечение на диабет.

Tirzepatide се продава под името Mounjaro за диабет. Семаглутидът, когато се продава за отслабване, се продава в по-висока доза и се нарича Wegovy; при по-ниска доза се продава за диабет и се продава като Ozempic. По същия начин по-висока доза от лекарството лираглутид се продава под името Saxenda за отслабване, а при по-ниска доза се продава като Victoza за диабет.

Кой ще плаща?

С изключение на Mounjaro, който беше одобрен по-рано тази година, версиите на лекарствата, използвани за лечение на диабет, се покриват от повечето застраховки.

Това не винаги е така, когато се предписват при затлъстяване.

Затлъстяването носи уникална стигма, коментира д-р У. Скот Бучот от Бариатричния и метаболитен институт в Кливланд. Много лекари все още го виждат като поведенчески проблем, а не като медицински, казва той.

Това убеждение, в допълнение към по-старите лекарства против затлъстяване, които не са много ефективни, кара застрахователите да не желаят да покриват много от новите терапии, коментира той.

Застрахователните компании искат повече доказателства за ползите от лекарствата против затлъстяване, отколкото обикновено за други видове лекарства.

Някои застрахователи могат да изберат едно от лекарствата за отслабване и да предложат покритие, каза той, но те често ограничават достъпа само до пациенти, които отговарят на определен праг, като индекс на телесна маса над 30.

Така на повечето хора ще се налага да плащат сами за лекарствата срещу отслабване, което ги прави привилегия само за богатите.

Според експерти застрахователното покритие на лекарствата против затлъстяване няма да се подобри, докато повече медицински специалисти не променят начина, по който гледат на затлъстяването.

Въпреки пречките пред достъпа, анализаторът на UBS Бристоу коментира, че все пак очаква Tirzepatide да бъде хитово лекарство срещу затлъстяване, отбелязвайки, че САЩ вече изпитват недостиг на медикамента във формата му срещу диабет.   

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy