Ново решение за дерогацията за руския петрол – да падне от 1 януари 2024 г.

Ново предложение за отпадане на даденото от ЕК изключение за внос на руски петрол в България да отпадне още на 1 януари 2024 г. внасят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ. Това обяви във вторник пред журналисти в парламента Добрев и каза, че е разговарял със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който е обещал също да се подпише под предложението. Добрев очаква подкрепа и от „Продължаваме промяната“, след като съпредседателят й Кирил Петков бил втвърдил позицията си към „Лукойл“.

Шефът на парламентарната енергийна комисия обяви, че свиква нейно извънредно заседание в сряда с идеята предложението за отпадане на дерогацията да влезе за приемане в пленарна зала още на следващия ден и да се гласува в две поредни четения.

В момента има внесено от „Продължаваме промяната-Демократична България“ предложение за забрана на вноса на руски петрол между 1 и 15 март 2024 г.. В тези текстове обаче нищо не се посочва за спиране на износа на нефтопродукти, произведени от руски петрол, което според договорката на управляващите трябваше да стане от 1 януари 2024 г.

Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес каза, че силно приветства и насърчава България да прекрати възможно най-бърдо дерогацията, тъй като европейските служби също разследват вноса на руски петрол, обяви сега Делян Добрев.

„След дерогацията България стана четвъртият в света вносител на руски петрол. Какво се случва с тях – над 60 процента от тях се изнасят в открито море и се претоварват на други кораби. За това вече получаваме сигнали и от ЕК и затова ни насърчават възможно най-бързо да махнем дерогацията, която не помагаше на българските потребители, а донесе печалби за милиарди на режима на Путин“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Кирил Петков се е бил в гърдите днес в Брюксел как спира руския петрол и се надяваме да подкрепи нашите предложения, които досега той и неговата парламентарна група отхвърляха, но явно нещо се е случило в Брюксел. Надявам се докато лети обратно в България да не се окаже, че си е променил мнението“, заяви още Добрев.

Темата с дерогацията за вноса на руски петрол беше замряла в последните две седмици, след като икономическата парламентарна комисия одобри на първо четене текстовете за спиране между 1 и 15 март, вместо сегашния законов текст това да стане на 1 октомври 2024 г. Последното внесено съкращаване трябваше да бъде одобрено и от енергийната комисия, която обаче две седмици нямаше заседания. Такова не беше предвидено и тази седмица, но сега ще има извънредно, за да се приеме скоростната забрана за вноса на руски петрол и износа на произведени от него продукти дори и за страни извън Евросъюза.

Всичко това се случи, след като във вторник предиобяд от „Лукойл Нефтохим Бургас“ обявиха, че започват проучване за продажбата на рафинерията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy