Нов сблъсък за дирекция „Съдебна защита“ в МФ с намеци за корупция

Сагата с ключовата дирекция „Съдебна защита“ в Министерството на финансите продължава, като от парламентарната трибуна в петък публично се заговори и за корупция в случая. Поводът бе парламентарен въпрос на депутата от „Възраждане“ Златан Златанов до финансовия министър Асен Василев, като двамата взаимно се обвиниха в корупционни практики и злоупотреби от трибуната.

Една от първите задачи на Асен Василев в новия му мандат като министър бе да задвижи за четвърти път разформироването на дирекцията, която отговаря за защитата на държавата по международни арбитражни дела за милиарди, и да я прехвърли към правосъдното министерство. Официалният мотив е, че юристите в МП могат много по-добре да възлагат задачи по процесуално представителство – дейност, която е нехарактерна за финансовия министър. Неофициално обаче се допуска, че целта е прехвърляне на адвокатската защита на България от скъпите чужди кантори към български адвокатски фирми. Множество юристи твърдят, че заради конфликт на интереси на определени адвокатски лобита у нас има риск държавата да започне да губи стотици милиони или дори милиарди левове на фона на ефективната работа на дирекцията на Иван Кондов до момента, защитила България от колосални плащания.

„Съществуват едни подозрения в широката общественост, че чрез тези промени, които се опитаха да се прокарат три пъти подред, се цели създаването на условия за облагодетелстването на определен обръч не от фирми, а от адвокатски дружества и кантори, които евентуално биха напълнили и черни партийни каси“, каза Златанов. Това провокира министър Василев да му отговори: „Съществуват също така, ако ще ползваме този тон на разговор, в широката общественост едни подозрения, че едни пари са разкешени на едни партии да защитават едни порочни корупционни практики. Приятен ден“.

Преди това министърът припомни, че парламентът с изрично решение му забрани да направи планираното разместване, но въпреки това той и правосъдният министър Атанас Славов се разбраха да създадат междуведомствен съвет, който занапред ще решава за адвокатските кантори, които ще защитават България.

Освен това назначен от Василев вътрешен одит на дирекцията на Иван Кондов е показал „сериозни нарушения“ на дирекцията, включително в начина на възлагане на заданията на адвокатите. Според Василев не е редно един човек да решава кои да бъдат критериите на конкурсите, с кого да бъдат сключени договорите и сам да определя какви да бъдат плащанията на адвокатите.

България има доста тежки загуби на арбитражни дела, едно от които е на НЕК срещу „Атомстройекспорт“ (за оборудването за АЕЦ „Белене“, б. р.), каза още Василев. Това дело не е водено от дирекцията в МФ, но е водено от същите адвокатски кантори, които министерството използва, добави той.

От словесния сблъсък между министъра и депутата от „Възраждане“ излиза, че развръзката по случая тепърва предстои.

Преди това Асен Василев отговори и на други депутатски въпроси. Един от тях бе дали износът към Армения и Грузия не се ползва за заобикаляне на санкциите срещу Русия. Василев каза, че до момента няма открити случаи на избягване на санкциите срещу федерацията. От началото на годината до 21 август стокообменът на България с Армения е бил 97.9 млн. лева и на годишна база се повишава с близо 35 млн. лв. За същия период стокообменът на България с Грузия е бил 262 млн. лв. и намалява на годишна база с 18%. За Грузия най-вече се изнасят горива.

„Обсъждаме да има обмен на данни между данъчните администрации на България и Турция на ниво фактура, за да се види каква е реалната търговия, и дали не се избягват санкциите към Русия“, каза също по време на парламентарния контрол министърът на финансите Асен Василев. Подобна мярка ще се реализира също с Румъния и Сърбия с цел увеличаване на данъчните приходи на всички тези държави.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy