Норвегия обяви, че може да доставя 30-40% от нужния на ЕС газ още 45 години

Норвежката държавна енергийна компания „Екуинор“ (Equinor) ще се включи като доставчик на природен газ в инициативата на Европейския съюз за общи поръчки за закупуването на синьо гориво, като целта е да бъдат сключени повече дългосрочни договори. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по време на посещение в петък на платформа за добив на газ в Северно море.

Височайшите гости на газовата платформа, сн. ЕПА/БГНЕС

„Радваме се, че „Екуинор“ ще се включи в инициативата като доставчик“, заяви пред журналисти Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс

Намеренията на Еврокомисията са през април да бъдат обявени първите съвместни покупки на газ на страните от ЕС и Украйна, а първит едоговори д ас афакт през лятото.

„Екуинор“, която се превърна в най-големият доставчик на природен газ в Европа след намаляването на доставките от руския държавен концерн „Газпром“, обяви че „винаги е била отворена за сключване на двустранни договори за продажба на природен газ и все още е готова да го направи“.

Норвегия осигури между 30 и 40 на сто от газа за Европа миналата година и има амбицията да задържи това ниво през следващите 45 години, заяви норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре, който бе домакин на срещата на плаващата платформа „Трол Ей“ (Troll A). В нея се включи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Фон дер Лайен заяви, че се разглежда възможността за зелен съюз с Норвегия, какъвто досега ЕС има само с Япония.

„От една година Путин се опита да ни изнудва, като отряза 80 на сто от подавания газ или общо 100 млрд. куб м. от европейския пазар. Норвегия увеличи продукцията си от 78 млрд. куб м. на 90 млрд. и това ни помогна през зимата“, каза още тя.

Заедно сме подсигурени, написа фон дер Лайен на тръба на съоръжението, сн. ЕПА/БГНЕС

Стьоре коментира, че волатилните високи цени на енергията не са в интерес нито на Норвегия, нито на Европа.

Той също така съобщи, че заедно с германския канцлер Олаф Шолц е поискал НАТО да координира сигурността на инфраструктурата в страната му.

Фон дер Лайен и Столтенберг припомниха, че впреди ден се проведе първото заседание на работната група ЕС-НАТО, една от целите на която е точно гарантиране на сигурността на енергийната мрежа.

„НАТО подсили присъствието си с повече логистика в Северно, Балтийско море и на други места. Докато говорим, тук виждаме норвежки патрулен катер, хеликоптер, както и германски кораб зад нас. Току-що видяхте и морски въздушен патрул. Всички те са част от морската група за охрана на НАТО, със самолети и кораби от много страни на Пакта. Те показват как Алиансът е единен при защитата на тази жизнено важна инфраструктура“, заяви Столтенберг.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy