„Ню Йорк таймс“: Генерал Суровикин е освободен след смъртта на Пригожин

Генерал Сергей Суровикин, който беше задържан след бунта на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, беше освободен, казаха двама американски служители и източник от руското министерство на отбраната пред The New York Times.

Според тях високопоставеният военен, който преди това е командва руските войски в Украйна, е бил освободен от ареста няколко дни след смъртта на Пригожин в самолетна катастрофа на 23 август. Въпреки това остава неясно дали има някакви ограничения за движението на генерала или други ограничения от страна на властите.

Според източниците на изданието Суровикин все още запазва званието си и технически все още е военен, но „вече няма перспективи за кариера“.

Суровикин, който се смяташе за съюзник на Пригожин, изчезна от публичното пространство, след като лидерът на наемниците се противопостави на руското военно ръководство и обяви „поход към Москва“ на 23-24 юни. Генералът е знаел предварително за бунта, въпреки факта, че в началото на тези събития в мрежата се появи негово видеообръщение, призоваващо „вагнеровците“ да отстъпят, твърдят американски служители.

На 28 юни двама източника, близки до персонала на Министерството на отбраната, казаха за The Moscow Times, че Суровикин е арестуван. „Там историята с него не беше ок. За властите“, коментира причината за ареста един от събеседниците. „Явно той е избрал страната [на Пригожин по време на бунта] и те са го хванали за топките“, каза вторият.

На 4 септември журналистката Ксения Собчак публикува снимка на генерала и съпругата му. „Сергей Суровикин си тръгна. Жив, здрав, у дома, със семейството си, в Москва“, каза тя, без да уточнява откъде точно е „излязъл“. В същия ден ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу не отговори на въпроса дали се води разследване срещу Суровикин.

Миналия месец източници на РБК съобщиха, че генералът е официално отстранен от длъжността главнокомандващ на руските въздушно-космически сили „във връзка с преместването на друга работа и е на разположение“ на Министерството на отбраната. Тогава стана известно, че този пост е заел генерал Виктор Афзалов, началник на Генералния щаб на ВВС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy