„Ню Йорк Таймс“: Руски агенти стоят зад писмата-бомби в Испания

Служители на руското военно разузнаване са накарали сътрудници на крайнодясна организация, базирана в Русия, да изпратят наскоро серията от писма в Испания, чиито най-известни мишени са министър-председателят, министърът на отбраната, други официални лица и чуждестранни дипломати. До този извод са стигнали американски и европейски официални лица, според разкрития на „Ню Йорк Таймс“, позоваващи се на източници от американското правителство.

Испанските и чуждестранните следователи проучват кой е изпратил шест писма-бомби в края на ноември и началото на декември на места предимно в Мадрид, включително официалната резиденция на министър-председателя Педро Санчес, която служи и за негов офис, посолствата на САЩ и Украйна и Министерството на отбраната. Никой не е загинал при нападенията, които американските власти разглеждат като тероризъм. Само един служител на украинското посолство е ранен при експлозията на един от пакетите.

През последните седмици следователите се съсредоточиха върху Руското имперско движение – радикална група, която има членове и съмишленици в цяла Европа и центрове за обучение във военен стил в Санкт Петербург, твърдят официални лица. Те добавят, че се смята, че групата, обявена от Държавния департамент за глобална терористична организация, има връзки с руското разузнаване. Важни членове на организацията са се намирали в Испания и полицията там е проследила връзките им с крайнодесни испански организации.

Очевидната цел на акцията е била да покаже, че Русия и нейните пълномощници са способни да извършват терористични нападения в цяла Европа, включително в столиците на държавите – членки на НАТО, помагащи за защитата на Украйна от руска инвазия, заявиха американските служители, говорещи при условие за анонимност поради чувствителността на разследването.

Като член на алианса Испания е предоставила военна и хуманитарна помощ на Украйна, както и дипломатическа подкрепа. Едно от писмата-бомби е изпратено до Инсталаза, оръжейна компания в Сарагоса, която произвежда гранатомети, които Испания предоставя на Украйна, а друго е отишло във военновъздушната база Торехон де Ардот край Мадрид.

Руските офицери, за които се предполага, че стоят зад кампанията с взривните писма, работят за Централното управление, обикновено наричано ГРУ – една от най-агресивните тайни служби на Москва, твърдят американските служители.

Испанските следователи са идентифицирали „лица, представляващи интерес“, за които смятат, че са замесени в атаките, заяви високопоставен американски служител, цитиран от „Ню Йорк Таймс“ и БГНЕС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy