Обвинен в тормоз: Британският вицепремиер Доминик Рааб подаде оставка

Британският вицепремиер и министър на правосъдието Доминик Рааб подаде оставка след независимо разследване на официалните оплаквания срещу него за тормоз, съобщи Ройтерс. В писмо до министър-председателя Риши Сунак, публикувано в „Туитър“, Рааб заяви, че разследването е създало опасен прецедент, но че той ще продължи да подкрепя правителството.

„Призовах за разследване и поех ангажимент да подам оставка, ако то установи какъвто и да е било тормоз. Вярвам, че е важно да удържа на думата си“, заяви той.

Срещу Рааб от месеци се води разследване заради осем официални оплаквания от държанието му докато е бил на поста външен министър, като министър по въпросите, свързани с Брекзит, и по време на първата заемана от него длъжност като министър на правосъдието, припомня Ройтерс.

Рааб твърди, че в доклада, който все още не е публикуван, се стига до заключение, че за четири години и половина той нито веднъж не е използват нецензурни реплики, не е крещял и не е сплашвал физически никого, и че се отхвърлят всички жалби срещу него, с изключение на две.

Вицепремиерът заяви, че определянето на толкова нисък праг за тормоз „създава опасен прецедент за доброто управление“. Това „ще има смразяващ ефект върху онези, които движат промяната от името на Вашето правителство – и в крайна сметка върху британския народ“, заяви той в писмото си за оставка до министър-председателя.

Оставката на Рааб означава, че трети високопоставен член на кабинета се оттегля заради поведението си, откакто Сунак зае поста на министър-председател през октомври, с обещание да ръководи правителство на почтеността.

Оттеглянето му идва само две седмици преди изборите за местни съвети в Англия, на които се очаква консерваторите да се представят зле, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy