Областният съвет на графство Уилтшър купи къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри

Къщата в град Солсбъри на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен заедно с дъщеря си Юлия с руския нервнопаралитичен газ „Новичок“, е продадена на областния съвет на графство Уилтшър, в Англия, съобщава „Дейли мейл“.

Жилището е било продадено за сумата от 260 000 британски лири. Цената му по пазарна стойност е била почти 390 000 британски лири, но данни от имотния регистър показват, че областният съвет е купил имота за същата цена, на която Скрипал го е купил преди това през август 2011 г. Предстои ремонт на къщата.

Скрипал и дъщеря му бяха намерени в безсъзнание на пейка в Солсбъри през март 2018 г., след като входната врата на дома им беше напръскана с „Новичок“. Наложи се обработка на къщата, която бе обявена за „чиста“ от нервнопаралитичния агент година по-късно.

При нападението срещу Скрипалови сериозно пострада полицаят Ник Бейли. Странични жертви се оказаха жителите на Солсбъри Доун Стърджес и Чарли Роули, които открили шишенце от парфюм, съдържащо „Новичок“. В резултат на това Доун, която напръскала с нервнопараличиния агент китката си, почина, а Чарли бил приет за лечение в местна болница.

Заподозрените като извършители на атаката срещу Скрипал бяха Анатолий Чепига и Александър Мишкин от руското военно разузнаване. Трети заподозрян, висшия руски агент Денис Сергеев, се смята, че е ръководил операцията на място. Тримата са избягали в Русия след опита за убийство на Скрипалови.

В операцията по „изчистването на дома“ след нападението са участвали военни специалисти по химическа, биологична и радиационна защита.

След ремонта в бившето жилище на Скрипал ще се настанят квартиранти.

В информацията не се се съобщава нищо за това къде се намира сега Скрипал. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy