Образувано е ново дело срещу Цветан Василев

0

Образувано е ново дело срещу бившия банкер Цветан Василев. Това заяви пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева. То е за пране на пари, но засега прокуратурата не съобщава повече подробности.

Заради новото разследване е издадена заповед за ареста на Василев. Той е обявен за издирване и чрез Шенгенската информационна система.

Василев от години е подсъдим по делото източване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Той не се е явявал нито веднъж на заседание, тъй като от 2014 г. е в Сърбия. Прокуратурата на няколко пъти е заявявала, че сръбските власти отказват да го предадат. Гешев твърди, че причина за това е „зловредното руско влияние“.

„За мен е ясно, че той се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е, че зад това стои зловредното руско влияние, ясно ми е, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата“, коментира главният прокурор в сряда.

Името на Василев стана актуално преди няколко седмици след като бе посочен като един от участниците в т.нар. „заговор“ за свалянето на главния прокурор. Разследващите твърдят, че той е финансирал останалите заподозрени. Сред тях са журналистът от BIRD Димитър Стоянов и арестуваният Дилиян Георгиев. Преди години той бе обвиняем за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Към заговорниците Гешев прикачи и обвиняемите ръководители на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy