Обсерваторията в Борисовата градина се ремонтира по потресаващ начин

Най-старата обсерватория у нас, тази в Борисовата градина в София, се ремонтира по потресаващ начин. За това алармират от катедра „Астрономия“ на Софийския университет.

Съоръжението е строено по времето на цар Фердинад през 1897 г. и е първата научна инфраструктура у нас. Към днешна дата е собственост на унивеситета и е архитектурно-строителен паметник.

Въпреки че е на повече от столетие, обсерваторията все още се използва. Там се провеждат редовни занятия със студенти, научни изследвания, има и ежеседмичен кръжок за любители.

Дворът след ръчното бъркане на бетон.

 

Дълги години сградите на съоръжението бяха оставени да се рушат. Ремонтът им отлаган няколко пъти и в крайна сметка започна през май тази година.

Качеството на работата обаче е много ниско и в момента сградите са неизползваеми, заявява се в открито писмо на учените от катедрата. То е Министерския съвет, до Столична община, до института за недвижимо културно наследство и до медиите.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FastronomyBG%2Fposts%2Fpfbid02SVQjdEvyy2yCvSBoAwPNqSrWfHHgjhcnNxjfqjtuseQoTMY6Ham6cgkquzSUcstLl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“519″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Лошото качество на ремонта е констатирано в поне два последователни доклада, изпратени до ректора на СУ. В тях се описва как хидроизолацията на един от покривите е поставена по декоративни елементи, което ще доведе непрекъснато мокрене на стените. Друг проблем е подмяната на самия покрив. С цел да се запази дърворезбата по видимите части на покривните греди е решено те да не се подменят, а новите носещи греди просто да бъдат заковани за старите.

„Мнението на представители на катедра „Астрономия“, че това можеше да се избегне, като се поръчат греди със същата декорация, бе споделено и от работещите по покрива“, посочва се в един от докладите.

След проливен дъжд в началото на месеца се установява, че една от сградите има множество течове, защото не са поставени ламарини около комина. Бетон се бърка на ръка директно на тревата в двора на обсерваторията и се налива в дупки, за да се направи укрепване на основите. Количеството бетон обаче е „нищожен процент от нужния обем“, подчертават учените.

Хидроилозация на покрива на една от сградите

 

„Поради неразумните, непоследователни и нерегулярни действия и/или бездействия на фирмата-изпълнител, към днешна дата състоянието на сградите и двора на Астрономическата обсерватория на СУ е много по-лошо, отколкото преди започването на ремонта. Налице са сериозни течове около комина. Наредените керемиди са стари, някои счупени и със следи от мъх и цимент – те са събрани от различни други обекти с оправданието, че не могат да се намерят нови такива. Дворното пространство на обсерваторията е засипано със строителни отпадъци на голяма площ. Съществена част от тревните площи са унищожени безпричинно“, пиша от учените.

Изпълнител на ремонта е „РЕСТСТРОИТЕЛ“ ДЗЗД. Засега няма официална реакция от университета или друг институция.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy