Обхватът на децата със задължителните ваксини се повишава след критичния спад

След година на критичен спад във ваксиналния обхват на децата със задължителните ваксини от имунизационния календар, през 2022 година се отчита подобрение. Това показват актуални данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Обхватът при повечето задължителни ваксини се е повишил отново до над 91%, след като през 2021 г. падна под 90 на сто. Общопрактикуващи лекари отдават критичния спад в покритието на подема на антиваксиналните настроения по време на пандемията от Covid-19.

И през 2022 година, както и през предходни години най-висок е обхватът с ваксината срещу туберкулоза, която се поставя още в родилния дом, 48 часа след раждането. Покритието с нея е 96.5% при 96.7% през предходната година. Това е eдна от двете ваксини заедно с тази срещу пневмококи при, които се отчита спад спрямо 2021 г.

Другата ваксина, която се поставя в родилния дом до 24 часа след раждането е тази срещу хепатит Б, но при нея следват реимунизации на третия и четвъртия месец и без тях обхватът не се счита за пълен. С нея през 2022 г. са обхванати 91.5% от децата спрямо 89.4% през 2021 година, но все още трябва да се догонват нивата отпреди пандемията от Covid-19.

Последващите през втория, третия и четвъртия месец на бебето ваксини срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш са с обхват 91.4%, а тази срещу хемофилус инфлуенце тип Б – 91.5%, като покритието при всички тях беше паднало под 90% през 2021 г. При ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, която се прави на 13-тия месец на детето обхватът през 2022 година е 91.2% спрямо 88.7% през 2021 г.

Като цяло, въпреки обръщането на тенденцията за спад в имунизационното покритие, са необходими още усилия, за догонване на обхвата отпреди пандемията.

Лекарите предупреждават, че спадът на имунизационното покритие крие рискове от разпространение на забравени ваксинопредотвратими болести. Освен огнища от морбили, каквито вече периодично възникват, има риск и от дифтерия и полиомиелит, каквито вече се докладват в други държави.

В края на миналата година здравните власти обявиха, че обсъждат мерки за наваксване на обхвата със задължителните ваксини при децата. А педиатри препоръчват горещо разширяване на имунизационния календар с още ваксини, като засега е почти сигурно, че ваксината срещу варицела ще влезе в задължителния календар. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy