Общинарите в Пловдив обещаха близо 33 млн. лева за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“

В присъствието на фенове на футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“, общинският съвет в Пловдив взе решение да отпусне общо 32 719 745 лева с ДДС за довършването на стадионите на двата тима.

Сумите ще бъдат разделени поравно между „Ботев“ и „Локомотив“, като е предвидено те да бъдат отпускани поетапно в рамките на три бюджетни години. За тази година и двата клуба ще получат по малко над 5 млн. лева. Първо обаче трябва да се направи и гласува бюджетът на общината за 2023 г.

Решението, предложено от ГЕРБ, бе взето с 46 гласа „за“, 1 „против“ и без въздържали се. Освен това общинският съвет реши да бъдат създадена комисии, които да проверят качеството на строителството и изразходването на средствата за стадиона на „Ботев“, покрай който се появиха съмнения за качеството на строителството и надписване на цени. Очаква се първото заседание на комисията, която ще провери свършеното до тук, да бъде следващата седмица.

Някои общински съветници обаче изразиха мнение, че решението на практика не е нищо повече от обещание. По тази причинна бе прието и предложението кметът на града Здравко Димитров отново да поиска спортното министерство да отпусне целево сумата за двата стадиона.

„Настояхме не само пожелателно да ги залагаме в общинския бюджет за 3 години напред, а да се поиска средствата да дойдат целево от държавата в Пловдив и да е гарантирано наличието им за завършване на стадионите. Същевременно с 32 млн.лв., които ще останат в общината, можем да обърнем внимание на улици, тротоари, детски градини и др.“, обясни общинският съветник от „Демократична България“ Веселина Алеаксандрова.

Преди дни кметът посочи, че вече е отправял такова искане и министерството на спорта за пореден път му е отказало.

„Стадионите ще бъдат довършени, но няма да бъде лесно на общината. Ще търсим финансиране и от държавата. Сумата обаче няма да може да стигне за цялостното довършване на двата стадиона. Може би средствата ще бъдат достатъчни за стадион „Локомотив“, но за стадион „Христо Ботев“ със сигурност ще трябват още пари“, каза Димитров.

Преди да бъде взето решението за отпускане на по 16.3 млн. лева за двата стадиона, Димитров оттегли предложението си да бъдат дадени 22.5 млн. лева само за стадиона на „Ботев“. Толкова според общината са нужни за пълното довършване на стадиона, известен като „Колежа“.

Обещаната за „Лаута“ сума пък е повече от необходимата за приключването на ремонта му и затова общинските съветници записаха в решението, че тя ще се ползва и за подновяване на инфраструктурата около него.

Провелото се в четвъртък заседание на общинският съвет започна със засилено полицейско присъствие и обсада от фенове на двата отбора. Привържениците настояваха за отпускане на допълнителното финансиране. До напрежение не се стигна.

Снимка: „Под тепето“

По шестима души от привържениците на“Ботев“ и „Локомотив“ бяха допуснати до залата, за да присъстват на гласуването и обсъжданията.

„От името на привържениците на „Ботев“ приемаме предложението, защото то дава възможност за контрол на качеството и разходването на средствата. Довършването на стадионите е изключително важно за Пловдив“, каза Борис Гиздаков, който беше един от присъстващите на заседанието фенове на „Ботев“.

„Призоваваме за проверка на строителството на стадионите и за завършване и на двата стадиона. Нямаше да се стигне до сегашните действия, ако се беше взело решението да се изгради градския стадион. Имаше такова споразумение през 2019 година, но то беше забравено и сега вече няма връщане назад. Призоваваме да вземете решения в полза на града“, каза по време на заседанието Емил Геранов, който бе на привържениците на „Локомотив“.

Заради кашата около ремонта на двата стадиона в Пловдив и недоволството на привържениците им лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска кметът на града Здравко Димитров да се оттегли от поста. Димитров обаче отказа и вместо това напусна ГЕРБ за втори път. Каза още, че Пловдив никога не е имала пари за ремонтите на двете съоръжения, те са започнали със средства от държавния бюджет и обещание за още пари от същия източник, а осигуряването на собствено финансиране за ремонтите „ще потопи“ общината.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy