Общинарите в Пловдив окончателно спряха пробива при Водната палата

Един от основните проекти на пловдивския кмет Здравко Димитров (ГЕРБ) беше окончателно спрян от общинския съвет в града. Изграждането на спорното кръстовище на две нива при Водната палата, беше временно замразено през октомври, но вече е ясно, че няма да бъде размразено. Решението на общинския съвет беше взето единодушно в понеделник в отсъствието на кмета Димитров. Проектът трябваше да струва около 9 млн. лева.

Сесията на общинарите започна с протест и искане за оставка на кмета и на общинарите заради спорни решения като възможността за застрояване на над 80 дка парк, отнемането на бившата Белодробна болница от фондация, която настанява там украински бежанци, както и евентуалната подкрепа за схемата на бизнесмена Георги Гергов за овладяване на Пловдивския панаир. Заради напрежението в залата, общинарите излязоха в едночасова почивка едва 30 мин., след като започнаха работа. Цeлта беше успокояване на страстите. Последваха около 2 часа и половина разисквания за бъдещето на кръстовището при Водната палата. Накрая общинарите решиха единодушно да се откажат от пробива.

Договорът с избрания изпълнител „ИСА 2000“ ще бъде прекратен, а кръстовището на булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Марица-юг“ ще бъде върнато в предходния си вид. Преминаването през него отново ще става чрез кръгово движение.

740 000 лева за неслучилия се ремонт

Всичко това обаче се очаква да струва на данъкоплатците в Пловдив близо 740 000 лева. Администрацията на Димитров предлагаше на общинския съвет директно да предвиди парите, ако реши да се откаже от проекта. Общинарите обаче решиха все пак сумите да бъдат уточнени след разглеждане от комисията по бюджет и финанси към общинския съвет.

По-голямата част от сумата, изчислена от администрацията – 480 000 лева, трябва да отиде за заплащане на свършеното до момента от изпълнителя „ИСА 2000“ – проектиране и строително-ремонтни дейности. Над 31 000 лева са за строителния надзор, поверен на фирмата „План инвест Пловдив“. За възстановяването на кръстовището в предишния му вид общината и изчислила, че са нужни 150 000 лева, които трябва да бъдат изразходвани след обществена поръчка.

Изграждането на кръстовището при Водната палата започна в началото на октомври 2022 г., въпреки че срещу него имаше гражданско недоволство. Освен това самият проект беше представен едва при старта на изграждането на новото кръстовище. Няколко седмици по-късно срещу строежа се обявиха дори съпартийците на Здравко Димитров от ГЕРБ. Самият той е в негласен конфликт с ръководителя на местната структура на партията – бившия кмет Иван Тотев.

Така три седмици след началото на строежа, Димитров го замрази за 30 дни и остави възможност срокът да се удължи. На следващия ден общинските съветници гласуваха спирането да е за 45 дни, а през това време да се изяснят всички детайли около проекта, включително дали общината ще дължи неустойки, ако прекрати договора за изграждане на кръстовището. Така сега общината внесе в общинския съвет два варианта на решение – за продължаване на проекта и за спирането му. Второто беше гласувано единодушно от съветниците.

Според противниците на проекта той ще докара повече коли в центъра, ще е пречка за преминаването на пешеходците, няма да реши проблемите със задръстванията, може да окаже негативно въздействие на намиращата се в непосредствена близост река Марица и води до изсичането на десетки дървета. Сред аргументите против е също и опасението, че изграждането на тунела, част от кръстовището, ще е проблемно заради подпочвените води. Освен това съоръжението под земята ще е високо едва 3.5 метра, което правело невъзможно използването му от градски транспорт или пък минаването на пожарни. Имаше и опасения, че проектът на стойност около 9 млн. лева всъщност ще се оскъпи още.

Другият голям проблем беше, че изграждането на кръстовището засяга части от бул. „Марица-юг“ – включително велоалеи, тротоари, озеленяване, които са ремонтирани по проект, финансиран с 20 млн. лева от оперативната програма „Региони в растеж“. Сега част от построеното с европари трябва да се разруши, за да се направи новото кръстовище. Това можеше да доведе до санкции от страна на регионалното министерство.

Според зам.-кмета по строителството Пламен Райчев санкцията щяла да е около 300 хил. лева. Това била сумата, платена от европрограмата за площите, които се „припокриват“ по двата проекта.

Според цитирано от общинари писмо от управляващия орган на програмата обаче, щяла да бъде наложена и санкция от 5% от стойността на проекта или около 1 млн. лева. Общата сума, която общината можело да връща, пък вероятно щяла да стигне около 1.4 млн. лева.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy