Общинарите отложиха продажбата на имот в Бояна на Кубрат Пулев

Общинските съветници отложиха продажбата на имот в Бояна на боксьора Кубрат Пулев. Комисията по бюджет и финанси към общинския съвет реши да поиска нова оценка на имота от трима оценители. Причината е, че се появиха съмнения, че цената на терена от 622 кв. метра е нереално ниска. Според общинския оценител „Софинвест“ имотът е на стойност от 122 556 лв. без ДДС или 197 лв./кв. м.

Предложението за продажбата е на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков. То беше атакувано основно от независимия общински съветник Борис Бонев от станалата наскоро партия „Спаси София“. Според него цената е абсурдно ниска, а имоти в този район – „Киноцентъра II част“, са поне двойно по-скъпи.

Кметът на района защити цената с това, че теренът е в част от Бояна, която няма инфраструктура, а освен това е с голяма денивелация. Кубрат Пулев може да купи имота без търг, тъй като е собственик на съседен парцел, а двата терена са обединени в един урегулиран поземлен имот.

Сделката с Пулев беше одобрена преди две седмици от архитектурната комисия. Тази по бюджет обаче реши да поиска тройна оценка на имота, за да се види дали определената от „Софинвест“ цена е реална. Освен това така щяло да се даде време на общинските съветници да видят и на място терена, ако искат.

Съветници от ГЕРБ се опитаха да защитят сделката с аргумента, че ако тя не била с толкова известен човек, щяла да мине без въпроси. Екатерина Йорданова от ГЕРБ определи това като „двоен аршин“ и допълни, че сега само ще се харчат пари за нови оценки. Кметът на района Теодор Петков допълни, че искането за тройна оценка ще струва 3000 лева. „Възлагате ми задачи, без да са осигурени пари за това“, коментира той.

Според Борис Бонев е нормално тази сделка да се гледа по-детайлно, тъй като като известен човек Пулев има „достъп до районни кметове, общински съветници, партийни лидери“.

Теодор Петков отговори, че докладът за сделката с Пулев е от 2019 г. и за това време все още не е получил одобрение. Затова не можело да се говори за привилегировано отношение към Пулев.

„Цената е нереално ниска. Добре е да има актуална оценка“, заяви Бойко Димитров от „Демократична България“.

През 2021 година Кубрат Пулев за кратко се заиграваше с политическата сцена, като тогава неофициално се говореше, че целта е била от ГЕРБ да тестват какви са нагласите на избирателите им към боксьора. Пулев първо бе поканен да стане лице на партията на бившия здравен министър Петър Москов КОД, но отказа предложението и обяви, че обмисля да направи своя собствена партия и да се кандидатира за президент.

Последваха редица смесени сигнали на Пулев, който ту обявяваше, че няма да се отказва от спорта, ту пак заговаряше за партията си, на която беше обявил и името – „Велика България“. В крайна сметка Пулев не учреди партия и не се яви на последните президентски избори, но записа и завърши магистратура „Политика и бизнес“ в УНСС. 
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy