Общината обяви пореден конкурс за Мемориала на загиналите войници до НДК

Конкурс за инвестиционен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК обяви Столичната община. Срокът за получаване на проектите е краят на януари 2024 г.

Това е поредният конкурс за възстановяването на паметника. Предходният се провали

„Идейният проект следва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия“, пише в условията на поръчката.

Кандидатите трябва да предложат решение как да изглежда мемориалът, както и как да е осветен през нощта.

Победителят в конкурса ще получи награда от 30 000 лева, класираният на второ място – 10 000 лева, а на трето – 5000 лева. Победителят може да получи и още 100 000 лева за изработката на работен проект и авторски надзор при самото изграждане на мемориала.

Тази поръчка е поредна стъпка към евентуалното възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК.

Оригиналният паметник е открит през 1934 г. Статуята на лъва бе върната на 2 ноември 2017 г., където е стояла в продължение на 45 години преди премахването на мемориала заради строежа на НДК. Тя е дело на скулптора Михаил Михайлов, а автор на паметника с възпоменателните плочи е арх. Александър Обретенов. Пиедесталът, върху който бе монтиран лъвът, е оформен по същия начин като оригинала от 1934 г.

Столичният общински съвет взе решение за възстановяването на паметника през 2014 г., когато окончателно прие идеята за демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник „1300 години България“.

В последвните 5 години този конкурс беше обявяван на няколко пъти, но спиран заради липсата на проекти, които да отговарят на условията. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy