Общината се отказа от ремонта на Борисовата градина

Столичната община се е отказала от европроекта за ремонт на историческата част на Борисовата градина. Трябваше да се реновират алеите, уличното осветление, да се поставят пейки и кошчета. Предвидените за това над 9 млн. лева по оперативната програма „Региони в растеж“ ще бъдат насочени към ремонт на около 50 градинки в кварталите в 6 столични района.

Това обяви в понеделник зам.-кмета по околната среда Десислава Билева. Средствата ще са за районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Възраждане“ и „Сердика“.

Билева каза, че проектът за ремонт на Борисовата градина няма да се осъществи, въпреки че общината е на финалната права за избор на изпълнител за него, тъй като все още тече дело по решението да не се прави оценка на въздействето върху околната среда от проекта. То е обжалвано от сдруженията „Спасение 2000“ и „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“. Делото било решено на първа инстанция в полза на общината, но продължава на следващата инстанция. Това прави невъзможно усвояването на средствата по проекта, който трябва да бъде приключен до края на тази година.

Общината се беше засилила да ремонтира частта на парка между детската площадка и Езерото с лилиите, около обсерваторията на „Софийския университет“, къпалнята „Мария Луиза“ още през 2020 г. Тогава обаче проектът беше отложен под обществен натиск. Опасенията бяха, че избраният асфалт за алеите не е подходящ, не е ясно дали ще се наложи премахване на дървета, а и все още няма устройствен план на парка. Поръчакта беше обявена за втори път миналата година в опит да се хване последният влак за усвояване на евросредствата.

За да не се загубят парите, ще бъдат насочени към облагородяването на междублоковите пространства, предложени от районните кметове. В 26 от тези около 50 градини ще бъдат направени и детски площадки.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy