Овчаров смята, че станал мишена на САЩ заради АЕЦ „Козлодуй“ и че Кирил Добрев го натопил

Представителите на БСП Румен Овчаров и Иван Генов, които бяха санкционирани от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“, продължават да увещават публиката в своята невинност и да обясняват, че са едва ли не жертва на голяма геополитическа игра, в която Америка иска да изтласка Русия от ядрената енерегетика в България и ЕС.

Трима от петимата в новия списък „Магнитски“, дълги години имаха сериозна роля в енергетиката: бившият енергиен министър и бивш депутат от БСП Румен Овчаров заедно с двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов.

Заедно с тях е санкциониран Владислав Горанов, един от най-приближените хора на бившия премиер Бойко Борисов и финансов министър в две негови правителства. Петият в списъка е обвиняемият за шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов, който е лидер на Движение „Русофили“.

В петък САЩ и Великобритания обявиха „координирани действия за изкореняването на корупцията в България“.

Овчаров е прибрал 5 млн. евро в офшорна сметка, заявиха от финансовото министерство на САЩ в петък при обявяването на санкциите.

Повече вижте в материала „В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки“.

За Николов и Генов се твърди, че са участвали в корупционната схема, дирижирана от Овчаров, и двамата са получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал други 3 млн. лв., но не се посочва дали ги е получил.

Засега само Горанов не е правил никакъв публичен коментар, докато червените енергетици и политици обикалят из медиите и обясняват, че никога не са искали, получавали или давали подкупи, нито са вършили нещо нередно. Всички те описват семпла схема, при която американците се доверяват на сигнали, доноси и слухове, които българските разсредващи никога не са потвърдили. Доказателство е липсата на дела, заведени от българската прокуратура, и разбира се, липсата на осъдителни присъди.

Геополитическият заговор, на който се изказараха жертви, придоби битово-партиен привкус с твърдението на Румен Овчаров в неделя пред бТВ, че е е натопен пред американците от Кирил Добрев, който е виден вътрешнопартиен противник на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Във вашето студио лицето Кирил Николаев Добрев говореше за фирми в офшорни зони, заподозря Овчаров какъв тип сигнали са стигнали до Вашингтон

Лицето Кирил Добрев неслучайно ги е приказвал тогава, и сега той не е случаен човек, а чрез своя бизнеспартньор Еленко Божков, който е зам.-министър, на практика управлява атомната енергетика на България, разясни той.

Овачаров напомни, че служебният енергиен министър обявил как ще се прави търг за ядреното гориво, но вместо това е подписан договор директно с „Устингхаус“.

Има ли нота от американското и английското посолство до министър-председателя на България от началото на ноември, в която абсолютно ултимативно се настоява България веднага да подпише договорите с „Уестингхаус“. Разследвайте това и тогава ще разберете защо Блинкен (държавният секретар на САЩ ) си позволя да говори по този начин, допълни Овчаров.

Потресен съм, че стожер на демокрацията като САЩ си формира така позициите, а от реакцията на нашите институции ме е срам, продължи той. Борислав Сарафов излъга вчера за делата ми – всички присъди, за които той говори, са отменени, а спецсъдът и спецпрокуратурата му бяха бухалка. Делото почна със сигнал, внесен от Делян Добрев и Валентин Николов от ГЕРБ, припомни Овчаров.

В същото време бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова заяви пред БНТ, че няма обяснения защо хора, свързани с АЕЦ „Козлодуй“, са в списъка „Магнитски“.

„Докато аз съм била министър на енергетиката, до мен не са достигали сигнали или данни за нарушения“, подчерта Петкова, което я поставя в противоречие с Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш депутат от ГЕРБ, както и Делян Добрев, който бе енергиен министър преди Петкова, беше и шеф на парламентарната комисия по енергетика.

Крайната цел сега е изтикването на Русия от енергийния пазар, обясни Овчаров санциите на САЩ по закона „Магнитски“. Американското ядрено гориво е с 30% по-скъпо от руското и няма гаранции за неговата безопасност в „Козлодуй“, предупреди той.

Румен Овчаров повтори, че няма офшорни сметки. „Нямам фирми, нямам 5 милиона. Ако имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези глупости. Нищо не работя, пенсионер съм“, допълни той.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, който също е санкциониран по „Магнитски“, разаза пред бТВ конкретен случай за разговор в сауна, заради който смята, че е попаднал в списъка.

Официалната причина за санцкиите спрямо него е, че е поискал 3 милиона лева от български бизнесмен, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на неговите компании.

„Нещото, което звучи конкретно, е че съм искал подкуп от бизнесмен да спечели поръчка в „Козлодуй“ от 3 млн. лв. Такова нещо имаше през 2016 г., обади ми се един следовател и иска да отида при него да обсъдим сигнал. Отидох. Показа ми един печатан лист без име, анонимен, като сигнал, че аз и въпросния бизнесмен с сауната, към му казал, че може да спечели, но ще му струва 3 млн. лв. Казах му на следователя, че този господин го познавам отдавна, руски възпитаници сме, но такова нещо не съм му казвал. 

След като казах, че такъв разговор не сме водили, следователят много бързо прие моите думи като верни, той ми показа показанията на този бизнесмен, той е написал и се е подписал, че се познаваме с него, но такива разговори на такава тема не сме водили“, разказа Генов.

С това историята приключи и никой не ме е търсил, увери той.

Питайте американците, защо приемат този факт, след като приемат анонимен сигнал, след като двамата участници отказват, допълни Генов.

За такъв случай си спомни и Александър Христов Николов, другият санкциониран бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“  Той каза, че е бил викан в ГДБОП по сигнал за искан подкуп, но не може да каже името на подателя, нито на бизнесмена. „Шокиран съм, нямам представа защо съм в списъка“, заяви Николов.

Енергийният експерт на БСП Таско Ерменков коментира пред БНТ, че сега ядрената енергетика е едно от поредните полета на противопоставяне на Изток-Запад, Русия-САЩ и точно в този момент се удрят трима знакови лица от АЕЦ „Козлодуй“.

Според Таско Ерменков в момента се прави опит за подмяна на гориво на АЕЦ „Козлодуй“ под формата на уж диверсификация. Той обаче твърди, че има проблем с безопасността на горивото.

„Това е геополитически проблем. Енергийната безопасност на България не е гарантирана, ако смени ядреното гориво, тъй като страната ни не разполага с лицензирано ядрено гориво, което да кажем, че е безопасно“, заяви Ерменков.

Според Министерството на финансите на САЩ Овчаров, Генов и Николов са били тандем в корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия, по данни на американското министерство.

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов също отрече да е подкупвал съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба“ лично от руския президент Владимир Путин. Съдия Андон Миталов, който разреши на Малинов да пътува до Русия, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за „сериозна корупция“ през февруари 2020 г. Делото срещу него бе внесено в съда, но не е приключило дори на първа инстанция. След началото на войната в Украйна той имаше среща с руския външен министър Сергей Лавров.

„Нека да покажат един факт в каквото ме упрекват“, приозва Малинов. Той смята, че е включен в списъка със санкционирани по „Магнитски“ заради дейността на движение „Русофили“.

Малинов разаказа, че с приятелите си от Русия се чуват, за да се шегуват със ситуацията. „Когато в Америка дойдат сили, които са консервативни и патриотични, съм сигурен, че тези обвинения ще отпаднат“, заяви оптимистично Малинов.

Теменужка Петкова, която участва в сутрешното студио на БНТ, защити Владислав Горанов.

„Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен и той ще докаже своята невинност в следващите месеци“, коментира тя във връзка с новия списък „Магнитски“.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy