Огромен протест на здравни работници в Мадрид срещу състоянието на здравната система

Стотици хиляди испански здравни работници днес протестираха в Мадрид срещу състоянието на това, което те определят като унищожена от консервативното регионално правителство здравна система, предаде Ройтерс.

Правителството в Мадрид е обект на критики през последните години, особено след като през 2020 г. започна пандемията от КОВИД-19, заради лошото кадрово обезпечаване на болниците и центровете за първична здравна помощ. Протестиращите твърдят, че то ликвидира обществените здравни услуги и дава предимство на частни доставчици на здравни услуги.

„Те намалиха заплатите ни, вместо да ги повишат. Ние сме затрупани с работа и нямаме никаква подкрепа. Ние сме застрашени да изчезнем“, каза пред Ройтерс   Лилиан Рамис, 61 г., медицинска сестра в болница „Ел Молар“ в Мадрид.

Регионалните правителства в Испания са отговорни за голяма част от бюджета за здравеопазване като част от децентрализираната политическа система на страната.

Говорител на регионалното правителство определи броя на хората, които излязоха на протест по улиците на централен Мадрид, на 250 000 души, докато организаторите смятат, че броят им е близо 1 милион.

Хиляди здравни работници демонстрираха днес и в Сантяго де Компостела, в Северозападна Испания, призовавайки за запазване на системата на общественото здравеопазване. Полицията съобщи, че 20 000 са били излезли по улиците.

През ноември десетки хиляди хора преминаха през Мадрид в подкрепа на  здравните работници, които настояват за по-добри условия на труд, припомня Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy