Оказа се, че турската БОТАШ вече продава газ за България

Макар служебното правителство да твърди, че сключеното преди ден споразумение между турската енергийна компания БОТАШ и българския газов доставчик „Булгаргаз“ да е само за резервиране на достъп до турските терминали за доставка на втечнен газ и преноса на 1.5 млрд. куб. м суровина до България, се оказва, че двете дружества явно имат договорка и за доставка на синьо гориво.

В интервю за БНТ в сряда изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева, говорейки за цената на газа, каза: „Това, което е направено за януари, е да се осигурят алтернативни доставки, включително и от турската компания БОТАШ, с което да се подтисне този висок ценови натиск от (газохранилището) Чирен“.

„Булгаргаз“ така и не обяви официално резултатите от проведения търг за доставка на природен газ през 2023 г. В края на миналата година Златева каза, че са избрани шест доставчика. От решението на енергийния регулатор за газовата цена през януари стана ясно, че след организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за януари три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона, допълва се още в него. Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа, заявиха преди дни от Комисията за енергийно и водно регулиране. Явно един от тези контракти е с БОТАШ, но за какви количества не е ясно. Както не се знаят и останалите доставчици за 2023 г., но от информацията от КЕВР може да се направи извод за краткосрочни договорки.

„За 2023 г. има доставки от САЩ, от гръцките партньори, от европейски компании. Информацията е публична“, каза още Златева като препрати към сайта на гръцкия газов оператор ДЕСФА, където били видни доставките на втечнен газ. От думите й стана ясно още, че дружествата през януари е взело от търговец слот за разтоварване на танкер с втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса. По информация на Mediapool слотът е бил продаден от компанията „Колмар“.

Шефът на „Газпром“ даде малко повече яснота и за споразумението за резервиране на капацитет на турските терминали за втечнен газ и турската мрежа. След като турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез говори на пресконференцията преди ден за пет терминала, сега Златева уточни, че става въпрос за трите съоръжения, които са собственост на БОТАШ.

„Ние ще можем в рамките на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, собственост на БОТАШ. Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България и ще може да го ползва в миска си . Това дава сигурност и гъвкавост на доставките“, посочи тя. По думите й това са до 1.4 млрд. куб. м, като ангажимент на „Булгаргаз“ ще е да си осигури самите количества газ.

Според нея споразумението с БОТАШ позволява гъвкаво управление на заявките според потреблението в страната и се бяга от зависимостта на твърдия капацитет или ограниченията на прекъсваемия капацитет на мрежите. По думите й БОТАШ ще доставя на „Булгаргаз“ такива количества от доставения на турските съоръжения газ, какъвто е необходим на българското дружество.

Златева заяви още, че количествата газ, които БОТАШ трябва да пренася до България според споразумението, ще се търсят по същия начин, както това сега се прави за доставка на бъдещия терминал в гръцкия град Александруполис, където „Булгаргаз“ има резервиран капацитет за регазификация на 1 млрд. куб. м годишно. „По същия начин ще определим доставките в рамките на 13-тодишния договор с БОТАШ“, каза шефката на българското дружество. Тя каза, че предстоят преговори за съвместно купуване с Турция на количества от голям американски доставчик. Преди Коледа министър Росен Христов каза, че това е компанията „Шанийр“. От нея правителството на Кирил Петков бе договорило седем танкера до края на апрел 2023 г., но служебният кабинет прие само доставката за октомври, а от думите на Златева сега стана ясно, че тя е била разтоварена в Турция.

„Финансовите условия са същите като при разтоварването на трите танкера миналата година – такси за разтоварване, резервиране на капацитет за съхранение, преносни такси“, обясни тя финансовите условия на споразумението.

„Когато постъпи газ в турската мрежа той става собственост на БОТАШ и след това ни се връща на границата. Няма нищо по-различно. За дългосрочен период гарантираме инфраструктура за разтоварване и пренос на природния газ и диверсификация на маршрутите и източниците на доставките. Миналата година най-натоварена Кулата – Сидирокастро и се оскъпи много ползването на капацитета й. Минимизираме и опасността от загуби при ползване на прекъсваем капацитет“, допълни още Златева.

„Булгаргаз“ ще съгласува с правни консултанти ходовете си срещу руската компания „Газпром“, коят оспря едностранно доставките на газ за България в края на април, стана ясно още от думите на Златева, която заяви, че заради чувствителността на темата тя няма да бъде обсъждана публично. Руският монополист обаче все още не е предприел действия за завеждане на арбитраж заради това, че „Булгаргаз“ не си е взел всички количества по договора, което управляващите известно време обясняваха, че ще доведе до задействане на клаузата „вземай или плащай“. Дружеството обаче си е заявявало количества, а от „Газпром“ са връщали заявката с нули в нея. Затова според експерти „Газпром“ не може да претендира за „вземай или плащай“.

Златева посочи, че дружеството продължава да има проблемите с вземанията си от „Топлофикация София“, които вече са 550 млн. лв., а отделно общинското дружество има да връща 800 млн. лв. на „Булгарския енергиен холдинг“, който пое стари нейни борчове отново за ползван, но неплатен газ.

„Проблемът е хроничен и се усложнява от високата цена на газа. Трябва по-генерално решение,“, заяви шефката на газовото дружество. По думите й са предприети действия за финансово оздравяване на доставчика и дори „ще излезем на оперативна печалба“. Тя каза още, че „Булгаргаз“ съди ТЕЦ Варна за 40 млн. лв. неплатени сметки. Това се е случвало и при предишни ръководства на държавното дружество, но към момента централата на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган се е разплащала.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy