Около 248 милиона души в Китай са се заразили с Covid-19 през декември

Около 248 милиона души в Китай, което е 18 процента от населението на страната, вероятно са били заразени с коронавирус през първите три седмици на декември, съобщиха в. „Файненшъл Таймс“ и агенция „Блумбърг“, позовавайки се на данни от изтекъл документ.

Само във вторник вероятно са били заразени 37 милиона души, става ясно от протокол от вътрешно заседание на Националната комисия по здравеопазване на Китай от сряда, разпространен в социалните медии.

„Блумбърг“ и „Файненшъл Таймс“ се позовават на хора, участвали в срещата, които потвърждават информацията.

Официалната статистика говори само за 62 000 заразени в цялата страна през трите седмици на декември, споменати в протокола.

Според „Файненшъл Таймс“ данните идват от заместник-директора на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Сун Ян, според когото процентът на заразените с ковид в страната все още се увеличава.

Сун е установил, че повече от половината от общо 81 милиона жители на югозападната китайска провинция Съчуан и същата част от 21-милионния Пекин са заразени.

След почти тригодишни локдауни и масови тестове, на 7 декември Китай внезапно смекчи строгата си политика за нулево разпространение на вируса, като обоснова този ход с това, че случаите с новия вариант Омикрон са с по-лека симптоматика.

Преди това обаче имаше недоволство и протести срещу строгите мерки, дори поискаха оставката на лидера на комунистическата партия и ръководител на Китай Си Цзинпин – нещо, което не се бе случвало от протестите на площада „Тян Ан-мън“ от 1989 г.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy