Около 750 се очаква да са секциите в чужбина за предсрочните избори

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити в чужбина за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори, каза служебният външен министър Николай Милков.

Приблизително толкова бяха местата за гласуване зад граница и на изборите през октомври миналата година. Сега обаче тепърва предстои подаването на заявления за гласуване в чужбина и бройката на секциите все още не е определена.

„На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас“, каза във вторник министърът.

Милков подчерта, че за предстоящите избори ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България отколкото досега – може би над 1000 души. Причината за това са прокараните миналата година от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс.

С измененията бе въведено изискването ЦИК да назначава във всяка секционна избирателна комисия зад граница по един държавен служител или лице, работещо по трудово правоотношение в държавната администрация. Преди последните промени в Изборния кодекс подобно изискване нямаше. Сега въпросните служители трябва да бъдат предлагани на ЦИК от министъра на външните работи или оправомощен от него зам.-министър.

„Това вероятно би оскъпило изборите“, посочи министърът по повод новото изискване.

По думите му план-сметката за изборите зад граница е около 8 млн. лв., а за вота през октомври миналата година тя е била около 6 млн. лв. Той обясни, че по-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy