“Оксфам“: Големите хранителни компании да плащат по-високи данъци

Компаниите за хранителни продукти, които реализират големи печалби в условията на рязко покачване на инфлацията, трябва да бъдат облагани с данъци, за да се намали неравенството в световен мащаб, заяви групата за борба с бедността „Оксфам“ (Oxfam) преди началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, предаде Асошиейтед прес.

Това е една от идеите в доклада на конфедерацията на хуманитарни организации „Оксфам“, която от десетилетие се опитва да привлече вниманието към неравенството по време на срещите на политическия и бизнес елит в швейцарския ски курорт Давос.

В доклада, който има за цел да провокира дискусии на панелите с участието на корпоративни и правителствени лидери тази седмица, се казва, че светът е обхванат от едновременни кризи, включително изменението на климата, нарастващите разходи за живот, войната на Русия в Украйна и пандемията от Covid-19, но най-богатите хора в света стават все по-богати, а корпоративните печалби растат.

През последните две години свръхбогатите в света са натрупали почти два пъти повече богатство от останалите 99% от населението взети заедно, посочва „Оксфам“. В същото време най-малко 1,7 милиарда работници живеят в страни, където инфлацията изпреварва ръста на заплатите им, въпреки че състоянието на милиардерите се увеличава с 2,7 милиарда долара на ден.

За да бъдат решени тези проблеми, „Оксфам“ настоява за по-високи данъци за богатите чрез комбинация от мерки, включващи еднократни „данъци солидарност“ и повишаване на минималните ставки за най-богатите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy