Олигархът Игор Коломойски, бивш поддръжник на Зеленски, е арестуван за пране на пари

Един от най-богатите и влиятелни украински олигарси – Игор Коломойски, бе арестуван в събота по дело за измама и пране на пари като знаков опит на Украйна да докаже пред света, че се бори с корупцията. Коломойски е бивш поддръжник, а според някои – и спонсор, на украинския президент Володимир Зеленски.

За ареста се разбра от съобщение на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Впоследствие Киевски съд нареди 60 дни предварителен арест за бизнесмена, след като той отказа да плати определената му гаранция от около 14 млн. долара.

Игор Коломойски е бивш поддръжник на Зеленски в президентската му кампания през 2019 г. Към онзи момент Зеленски дори бе смятан за протеже на олигарха, който беше в тежък конфликт с предишния президент Петро Порошенко и затова живееше в чужбина. Преди войната медиите в Украйна разпространиха снимка, на която Коломойски обсъжда най-важните енергийни въпроси на страната с новия тогава президент. Освен това Зеленски назначи ключов адвокат на Коломойски като началник на кабинета си, макар впоследствие да го уволни.

Си Ен Ен припомня, че през март 2021 г. Държавният департамент на САЩ санкционира олигарха за „значима корупция“, като го обвини, че използва своето „политическо влияние и власт за лична изгода“. Американските власти тогава посочиха, че Коломойски е участвал в „корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции на правителството и обществените процеси“.

Според доклад на „Трансперънси Интернешънъл“ от 2021 г. Украйна е втората най-корумпирана държава в Европа след Русия.

Международното журналистическо разследване „Пандора Пейпърс“ през 2021 г. разкри, че Зеленски и неговите партньори в телевизионна продуцентска компания „Квартал 95“ са създали мрежа от офшорни фирми, датиращи поне от 2012 г., годината, в която компанията започва да прави редовно съдържание за телевизионни станции, собственост на Игор Коломойски. Именно в неговите телевизии изгря звездата на Зеленски като комик и актьор, където той изигра ролята на президент в ТВ сериала „Слуга на народа“.

„Медиите и банковият бизнес на Коломойски го превърнаха в един от най-богатите хора в Украйна“, твърди Си Ен Ен. Въпреки това днес Зеленски отрича да е имал лични отношения с олигарха.

В последно време, насред изтощителната руска инвазия, украинският президент превърна борбата с корупцията в приоритет, а Коломойски е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване.

„Беше установено, че през периода 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард украински гривни (14 млн. долара), като ги е изнесъл зад граница, използвайки контролирани от него банки“, посочи в изявление в „Телеграм“ Службата за сигурност на Украйна.

ССУ разпространи снимки на група разследващи пред вратата на дома на олигарха, на които се вижда как Коломойски получава и подписва документи.

Коломойски е бивш собственик на водещата украинска банка „ПриватБанк“, която беше национализирана в края на 2016 г., за да бъде спасена от фалит, след като регулаторите разкриха дупка в баланса й в размер на 5.5 млрд. долара.

По-рано тази година служители на силите за сигурност претърсиха дома на Коломойски във връзка с друго разследване за злоупотреби и укриване на данъци от страна на двете най-големи петролни компании в Украйна, които частично са били собственост на бизнесмена.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски благодари на правоприлагащите органи за решимостта им да доведат до край започнати отдавна дела, явно намеквайки за ареста на Коломойски. „Благодаря на украинските органи на реда за решимостта им да доведат до справедлив край всяко едно от делата, които са били възпрепятствани в продължение на десетилетия“, заяви президентът.

По-рано тази година Зеленски уволни множество високопоставени украински служители заради корупционен скандал, свързан с военновременните доставки. Това беше най-големият трус в неговото правителство от началото на руската инвазия.

Сред замесените в разследвания за корупция са действащият ръководител на киевската данъчна служба, за когото се твърди, че е бил част от схема за укриване на данъчни задължения в размер на 45 милиарда украински гривни (1.2 милиарда долара), както и бившият вътрешен министър Арсен Аваков, който е свързан с разследване на катастрофата с хеликоптер на 18 януари, при която загинаха 14 души.

На 11 август Зеленски уволни всички длъжностни лица, отговарящи за регионалните центрове за набиране на военни, като се позова на „незаконно обогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерна облага и незаконно транспортиране на лица, носещи военна служба през границата“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy