Омбудсманът е против държавата да подпомага телекомите, а те да вдигат цените

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против това, че държавата готви нова държавна помощ за мобилните оператори под формата на намаляване с над 40 на сто средно на таксите, които те дължат за използване на предоставените им радиочестоти, а телекомите в същото време вдигат таксите си с размера на инфлацията за миналата година от над 15 на сто. В свое писмо до премиера Гълъб Донев и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов тя настоява, ако служебното правителство реши да приеме по-ниските такси, да постави условие на операторите да провеждат социална и икономическа политика.

Общественият защитник посочва, че е получила множество жалби от граждани заради обявеното от трите мобилни оператора повишаване на цените на услугите им.

„Йеттел“ заяви, че от 1 февруари увеличава цената на мобилните си услуги с 15.3%, „Виваком“ – с до 2 лв. за услуга от настоящия месец, а А1 ще вдигне от 1 март месечните тарифи между 7 и 25 лв. с 15.3%.

На този фон телекомите ще получат намаление на таксите за радиочестотния спектър с над 40 процента като сред мотивите за свалянето на тарифите е са насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н.

Ковачева обръща внимание, че ако бъде прието подобно решение на Министерския съвет, това ще енова държавна подкрепа за мобилните оператори, които през миналата година са получавали компенсации заради скъпия ток и това ще продължи и през 2023 г.

„На практика държавата оказва финансова подкрепа на тези мощни компании за изпълнение на задълженията им“, заявява националният омбудсман, която припомня че на заседание на парламентарната комисия миналата седмица операторите не са представили конкретни икономически данни и обосновка за необходимостта от повишаване на цените на мобилните си услуги.

Тя отбелязва още, че в същото време клиентите на телекомите нямат възможност да предоговарят договорите си, които дружествата възнамеряват да оскъпят, нито пък да ги прекратят без да плащат неустойки, защото вече са им неизгодни.

„Това смятам категорично за несправедливо, правата на гражданите не са защитени в достатъчна степен, няма равнопоставеност между договарящите се страни – клиентите на мобилните оператори не могат да влияят на съдържанието на договорите“, коментира още обшестевният защитник. Тя припомня, че съгласно европейска директива „не се счита за индивидуално договорена клауза, която е съставена предварително и следователно потребителят не е имал възможност да влияе на нейното съдържание, по-специално във връзка с договори с общи условия“.

„Във време на кризи и висока инфлация е необходимо да бъде оказана подкрепа и защита на българските граждани, като бъдат предприети конкретни, спешни мерки, с цел да не се повишат цените на мобилните услуги. Смятам, че когато държавата дава финансови компенсации на бизнеса, срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика“, заявява Диана Ковачева в прессъобщение.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy